Vijeće bez dogovora o održavanju online sjednica

Na današnjoj, devetoj hitnoj sjednici Gradskog vijeća Zenice, vijećnici nisu usvojili  Prijedlog Poslovnika o dopunama poslovnika Gradskog vijeća, čime bi se omogućilo održavanje on-line sjednica ovog Vijeća, što je predloženo zbog pandemije virusa Covid – 19 i proglašenog stanja nesreće na prostoru Federacije BiH.

„Mislim da je to jedinstven slučaj u BiH da neko zakonodavno ili predstavničko tijelo nije prihvatilo mogućnost održavanja on-line sjednica, tim prije što se ovo odnosilo ne samo za ovu, nego i neku buduću sličnu situaciju“, izjavila je Diana Bešić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice, navodeći da je već za ponedjeljak zakazana sjednica Radnog predsjedništva ovog Vijeća, gdje će se raspravljati šta ćemo ubuduće, a ja ću kao predsjedavajuća zatražiti ponovno preporuke od federalnog i kantonalnog Štaba civilne zaštite o postupanju u ovoj situaciji.

„Mislim da su ovaj Prijedlog trebali razmatrati prije dva mjeseca, kada  je bio vrhunac epidemije, a ne sada  kada se mjere zaštite od korona virusa ublažavaju na prostoru Fedreacije BiH, ali nisam imao ništa protiv, tražeći da se u taj Prijedlog uvrsti da se sjednice Gradskog vijeća Zenice mogu održavati on-line, ali samo ako Gradski štab civilne zaštite odluči da ne postoje uslovi za uobičajeno zasijedanje Vijeća u sali uz poštivanje potrebnih mjera“, pojasnio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice svoje istupe za govornicom.

„Ja sam predlagao i dopunu dnevnog reda današnje sjednice, da se vijećnci odreknu dva paušala, jer zadnja dva mjeseca nisu ni radili, kako bi pomogli  male privrednike u ovoj situaciji, a ja vijećnicima taj nerad svakako neću platiti“, dodaje Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Ipak većinom glasova ova tačka,  nije uvrštena u dnevni red.

Današnja sjednica organizovana je uz strogo poštivanje preventivnih mjera protiv opasnosti širenja zaraze koronavirusom, kao i mjera sadržanih u Preporuci Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK donesenoj 30. aprila ove godine.

 

Izvor: zenicainfo.ba