Vijest koja budi nadu: Pfizerova vakcina protiv korone je 90% učinkovita

Učinkovitost vakcine protiv koronavirusa koju razvijaju kompanije Pfizer i BioNTech iznosi 90 posto. Iz ovih kompanija tvrde da vakcina nema ozbiljnijih nuspojava.

Ranije su nadležni poručivali da će odobriti korištenje vakcine kod koje se pokaže da je njena učinkovitost minimalno 50 posto.

“Danas je sjajan dan za nauku i čovječanstvo. Prva ispitivanja vakcine protiv koronavirusa u trećoj fazi su pokazala da je njome moguće spriječiti zarazu”, izjavio je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Prema njegovim riječima, dostižu prekretnicu u razvoju vakcine i to u trenutku kada je to najpotrebnije – kada se bolnički kapaciteti pune zaraženim osobama i kada je urušena ekonomija.

Testiranje će se nastaviti, ali objava da je već učinkovita kod 90 posto osoba je zainteresovala političare i zdravstvene radnike koji čekaju kraj pandemije, što znači da postoji mogućnost da se promijeni stopa njene učinkovitosti.

Zdravstvenim radnicima možda dostupna do kraja ove godine

Iz spomenutih kompanija su saopćili da će prikupljanje podataka o sigurnosti vakcine trajati do treće sedmice novembra, a da će ih nakon toga ustupiti nadležnima koji su odgovorni za odobrenje vakcine. Zato postoji mogućnost da ona bude dostupna zdravstvenim radnicima već do kraja ove godine.

Pfizer i BioNTech su i do sada bili predvodnici u razvoju vakcine protiv koronavirusa. Očekuje se da će biti objavljeni i rezultati ravoja vakcine na kojem Univerzitet Oxford radi s kompanijom AstraZeneca.

Proizvodnja vakcina već počela

U trećoj fazi se vakcina testira na 43.000 ljudi. Oni primaju dvije doze u intervalu od tri sedmice ili placebo vakcine kao što su one protiv meningitisa. Analizira se koliko se osoba zarazilo koronavirusom nakon što su primile vakcinu u razvoju, a koliko se zarazilo onih koji su primili placebo vakcinu.

Rezultati testiranja trebaju biti recenzirani i objavljeni u medicinskim časopisima. U Pfizeru su naglasili da će to učiniti tek onda nakon što se testiranje u potpunosti završi.

Ne znajući da će vakcina biti učinkovita, ove dvije kompanije su već počele s njenom proizvodnjom. Očekuju da će ove godine proizvesti 50 miliona doza ili dovoljan broj za zaštitu 25 miliona ljudi. Do sljedeće godine bi trebale proizvesti 1,3 milijarde doza.

Mnoge države su već od njih naručile vakcine. Velika Britanija je kupila 30 miliona doza, Evropska unija 200 miliona doza, a Sjedinjene Američke Države su naručile 100 miliona doza.

Zabrinjavajući i ohrabrujući podaci

Ono što može biti problem, posebno za zemlje s niskim prihodom, može biti to što se ova vakcina mora skladištiti u ultra hladnom lancu – do minus 80 stepeni Celzijovih. Zbog toga, kako je rekao izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin, razmatraju mogućnost da vakcina može biti upotrebljiva u roku do pet dana na temperaturi do četiri stepena Celzijova, piše dnevni list Guardian.

Iako je ovo značajan napredak i vijest koja ohrabruje treba istaći da još nije izvjesno kada će vakcine biti spremna za širu upotrebu.

Sve dosadašnje najave su usmjerene da će vakcinu prvo primiti zdravstveni radnici, odnosno oni na prvoj liniji borbe s koronom, a da će tek u kasnijim fazama biti proširena za širu upotrebu.

U svakom slučaju vijest da je neka vakcina 90 posto učinkovita je pozitivna vijest u borbi za suzbijanje pandemije.