Vlada FBiH donijela odluku o uvezivanju staža rudarima

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj telefonskoj sjednici donijela je odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje staža radnicima zavisnih društava – rudnici uglja u koncernu Elektroprivrede BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovom odlukom odobrava se rudnicima “Kreka” d.o.o. Tuzla, “Kakanj” d.o.o. Kakanj, “Breza” d.o.o. Breza, “Zenica” d.o.o. Zenica i “Abid Lolić” d.o.o. Travnik – Bila uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO za 140 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje zaključno sa 31. majom ove godine u ukupnom iznosu od oko 6.492.421 KM. Istom odlukom odobren je iznos od oko 2.980.633 KM za uvezivanje staža za 87 radnika rudnika “Kreka” d.o.o. Tuzla i “Zenica” d.o.o. Zenica, kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje.

Privrednom društvu Rudniku uglja “Kreka” d.o.o. Tuzla odobrava se uvezivanje radnog staža za tri radnika u ukupnom iznosu od oko 63.294 KM, kao i uvezivanje radnog staža za uplaćena sredstva po sudskim presudama za 29 radnika koji nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od oko 705.202 KM.

Privrednom društvu RMU “Zenica” d.o.o. Zenica odobrava se uvezivanje radnog staža za 61 radnika u ukupnom iznosu od oko 3.404.857 KM, kao i uvezivanje radnog staža za uplaćena sredstva po sudskim presudama za 58 radnika koji nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od oko 2.275.431 KM.

Privrednim društvima Rudniku mrkog uglja “Kakanj” d.o.o. Kakanj odobrava se uvezivanje radnog staža za 25 radnika u ukupnom iznosu od oko 786.405 KM, za RMU “Breza” za 34 radnika iznos od oko 1.277.137 KM, a za RMU “Abid Lolić” za 17 radnika iznos od oko 960.725 KM.

Ova sredstva isplatit će se iz sredstava zavisnih društava-rudnika uglja u koncernu EP BiH, a obezbijeđena su odlukom o pozajmici od strane Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, zavisna društva – rudnici uglja u koncernu EP BiH, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, te Porezna uprava FBiH.