“Vlašić – prvi koraci ka proglašenju parka prirode”

U okviru manifestacije “Dan općine Travnik 2021.”, Bosanski kulturni krug je organizirao predavanje Slobodana Ličanina, pod nazivom “Vlašić – prvi koraci ka proglašenju parka prirode”. Predavanje je održano u prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik.

Na početku predavanja skrenuta je pažnja na “Službeni list Općine Travnik”, iz 2007. godine, u kojem je objavljena Odluka o proglašenju Vlašića parkom prirode, međutim, ta činjenica nikada nije provedena, nego je nastavljeno konstantno uništavanje ove prelijepe planine.

Predavač, jedan od najboljih poznavatelja Vlašića i njegovih biljno-životinjskih, kao i kulturno-historijskih sadržaja, predavanju je pristupio isticanjem najvrjednijih pojedinosti koje se mogu pronaći na Vlašiću, podijelivši cijelu zonu planine na tri područja: kanjon rijeke Ugar, visoki Vlašić i Galica.

Nakon toga ukazano je na negativne trendove koji prijete potpunim uništenjem vlašićkoga ekosistema, kao i na predstojeće aktivnosti koje ekološka sekcija Bosanskog kulturnog kruga, na čijem se čelu nalazi upravo g. Ličanin, namjerava provesti.

Nakon predavanja uslijedila je veoma konstruktivna i, na trenutke, emotivna diskusija prisutne publike, u kojoj su se našli predstavnici nekoliko planinarskih društava i Gorske službe spašavanja, kao i drugi zaljubljenici u prirodu i ekologiju. Potpuno je jasno da sadašnje prijetnje koje se već nalaze na Vlašiću (hidroelektrane, divlje deponije, nelegalna izgradnja, krivolov, nelegalna sječa, četverotočkaši, minska polja), ali i ponajveća od njih koja tek dolazi – gradnja vjetroelektrana u toj mjeri uništavaju okoliš, da se, zapravo, nalazimo možda i pred posljednjom šansom da spriječimo ekocid na Vlašiću. U protivnom, bio bi doveden u pitanje i opstanak budućeg života u samom Travniku. Postignut je dogovor da se zajedničkim snagama Bosanskog kulturnog kruga i drugih udruženja i organizacija što prije pokrene akcija, angažuju odvjetnici, te na bilo koji način spriječi daljnja destrukcija prirode.

Naše udruženje planira u skorije vrijeme pripremiti i elektronsku verziju ovoga predavanja, kako bi i oni koji nisu prisustvovali mogli saznati dodatne i zanimljive podatke o Vlašiću te na taj način uvidjeti da se zaista imamo zbog čega suprotstaviti divljačkim kapitalističkim težnjama uništenja prirode radi bijednog profita.

 

Izvor: travnik-grad.info