VSTV razmatra mogućnosti “suđenja na daljinu” za prekršitelje izolacije

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) već danima na razne načine pokušava pronaći mogućnosti izvođenja suđenja na daljinu, za osobe koje krše izolaciju propisanu zbog pojave pandemije virusa “COVID-19” u BiH.

Analizira se tehnička izvodljivost i pravni okviri za ovakav način suđenja, kazao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Preliminarno, trenutno nam je manji problem tehnička izvodljivost za koju bismo mogli iznaći neko rješenje od pravnog okvira za takva suđenja, za koju bi bilo potrebno usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku (ZKP) ili nekog ‘lex specialis’ propisa na nivou entiteta, Brčko Distrikta i BiH. Nakon što završimo analizu tehničkih mogućnosti i potreba izmjena pravnog okvira imat ćemo detaljniju informaciju”, kaže Tegletija.

Za suđenje “na daljinu” velika je prepreka Krivični zakon BiH, tvrde pravni stručnjaci. Za takvu vrstu suđenja neophodno je mijenjati zakonske okvire, kaže Jasenko Ružić, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu.

“Zbog prisustva više stranaka u postupku morali bi se prilagoditi zakoni za tako nešto. To nije predviđeno ZKP-om, ali ako se postupci za takve osobe koje krše izolaciju označe kao hitni, moguće ih je izvoditi u sudnici, jer mi radimo hitne radnje, poput određivanja pritvora”, smatra Ružić.

Zakon o krivičnom postupku ne predviđa izvođenje dokaza putem video linka, već samo neposredno izvođenje dokaza unutar sudnice, tvrdi Anela Garčević, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

“Mi nemamo iskustva u toj praksi do sada, a ZKP svakako priznaje samo neposredno izvođenje dokaza. Čak i kada bi VSTV donio neku odluku ili uredbu da se to radi, ona bi morala dobiti neku potvrdu od Parlamenta Federacije sa zakonskom snagom”, kaže Garčević za BIRN BiH.

Problem u realizaciji “suđenja na daljinu” trenutno predstavljaju i dvije različite uredbe, koje su zbog pandemije virusa donesene u našoj zemlji. U Republici Srpskoj proglašeno je vanredno stanje, dok je u Federaciji BiH na snazi stanje nesreće, što nije isto, tvrdi Tegeltija.

“Sve i da se odlučimo na to, može se izvesti u Federaciji uredbom sa zakonskom snagom, koju može donijeti Vlada Federacije, jer je stanje prirodne nesreće. U RS-u zbog vanrednog stanja nema mogućnosti donošenja uredbi sa zakonskom snagom”, kaže Tegeltija.

Suđenje na daljinu predstavlja suđenje u odsustvu, što nije potpuno u skladu sa ZKP-om, smatra advokatica Lejla Čović. U tom slučaju, tvrdi ona, narušavaju se prava optuženog.

“Zakon dozvoljava saslušanje svjedoka putem video linka, ali samo uz posebna odobrenja sudova. Mi nemamo tu praksu, a neposredno izvođenje dokaza moguće je samo u sudnicama”, kaže Čović.

Tužiteljica Garčević kaže da se zbog propisanih samoizolacija u svom poslu već susrela sa određenim problemima – saslušanju svjedoka u istrazi, kojem je propisana kućna izolacija.

“S obzirom da se radi o jako bitnom predmetu, izdala sam nalog tužiteljima da telefonski ispitaju svjedoka i o tome sačine zapisnik. Iako telefonsko saslušanje ne može biti korišteno kao dokaz na sudu, odlučila sam se na to jer će mi taj iskaz služiti za dalje ‘inpute’ u istrazi predmeta”, kaže Garčević.

Pravosuđe u Srbiji je već primijenilo praksu kažnjavanja onih koji krše rješenje o kućnoj izolaciji. Osuđene su tri osobe, a prvi slučaj zabilježen je u Osnovnom sudu u Dimitrovgradu.

Okrivljeni je osuđen na maksimalno propisanu kaznu od tri godine zatvora, a trenutno se nalazi u pritvorskoj jednici u Pirotu.

Suđenje je održano putem video linka. Sudija, tužilac i branilac okrivljenog bili su u sudnici suda u Dimtorgradu, a okrivljeni u pritvorskoj jedinici tokom suđenja.

VSTV je ranije donio obavezujuću Odluku za rad svih sudova i tužilaštva prema kojoj se odlažu sva suđenja “u cilju preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja korona virusa, izuzev onih predmeta koji se odnose na prijave za kršenja mjera nadležnih organa u vezi sa COVID-19”.

Ova Odluka se ne odnosi na pritvorske predmete, predmete kojima prijeti zastara i druge hitne slučajeve propisane krivičnim zakonima u BiH.