Zbog koronavirusa sredstva za sport u SBK umanjena za 371.650 KM

Predsjednik Sportskog saveza SBK Mirsad Ibrišimbegović, obratio se zastupnicima Skupštine SBK na posljednjem zasjedanju Skupštine SBK u ime 216 klubova i preko 10.000 sportista registrovanih u klubovima SBK koji su najveći ambasadori naše države.

 

U svome obraćanju Mirsad Ibrišimbegović istaknuo je da je  grant sporta prijedlogom izmjena i dopuna Budžeta za 2020. godinu umanjenje je za 371.650 KM i da su sportisti bili prvi pogođeni pandemijom izazvanom korano virusom  i da su  odmah od samoga početka bila obustavljena sva takmičenja, a da većina klubova, posebno oni sa statusom premijerligaša imaju igrače po osnovu Ugovora prema kojima imaju zakonsku, a i moralnu obavezu.

-Moramo biti svjesni činjenice da sve zakonske obaveze koje klubovi imaju moraju da se realizuju, a zato su potrebna i finansijska sredstva koja nisu dostatna iz budžeta jer većina klubova finansira se iz sponzorskih ugovora kojih u ovome trenutku sve manje i manje zbog toga što je privreda BiH kao i cijeloga svijeta u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata. – rekao je Ibrišimbegović.

 

On je napomenuo da su se sportisti odmah stavili na raspolaganje općinskim kriznim štabovima na SBK i učestvovali u pripremi nužnim smještaja u sportskim i školskim dvoranama tokom pandemije. Također, segment zdravlja, odnosno tjelesna aktivnost kroz sistemski organizovane klubove doprinosi jačanju zdravlja i imuniteta, tako da zasigurno umanjem granta sporta povećavamo rizik povećanja eventualnog broja oboljelih od korona virusa.

Na kraju svoga izlaganja zastupnicima u Skupštini SBK/KSB predsjednik Sportskog saveza zatražio je da  grant sporta bude planiran u skladu sa članom 60. Zakona u sportu SBK  koji glasi:

” Kanton i općine za svaku budžestku godinu planirat će najmanje 0,5 posto sredstva budžeta za finansiranje sportskih programa radi ostvarivanja javnog interesa ” .

Što znači da 0,5 posto  od ukupno planiranih  prihoda, klasa 7-PRIHODI  u iznosu od 194.703.071 KM je 973.515 KM, što  znači da grant sporta treba da iznosi 973.515 KM čime bi bila ispoštovana zakonska  procedura te predlažio da se izvrši prestruktuiranje sredstava odnosno da se umanje druge  budžetske stavke i da se za iznos od 445.615 KM poveća grant sporta, što i nisu neka značajna sredstva u ukupno planiramo budžetu posebno što je vidno da pojedine budžetske stavke nisu umanjenje. Predsjednik Saveza istaknuo je da svaka država koja ulaže u mlade, sport i kulturu jača državu i prosperitet iste.

(Sportski savez SBK/KSB)

 

Izvor: travnik-grad.info