Zbog modernizacije i ušteda BBC ukida 450 radnih mjesta

Britanska medijska korporacija BBC najavila je ove sedmice da planira ukinuti 450 radnih mjesta iz sektora za javno informiranje kako bi na kraju dosegla cilj, a to je ušteda od 80 miliona funti što trebaju postići do 2022. godine i uložila više u digitalne platforme.

U saopćenju se navodi da će redakcija biti reorganizirana primjenom modela “vođenja pričom”, prema kojem će se zaposlenima dodjeljivati teme o kojima će pisati i neće biti vezani za individualne programe.

Smanjenjem broja radnika bit će pogođeni neki od programa BBC-a uključujući drugi program BBC-ja, kasna večernja emisija Newsnight, BBC Radio 5 Live te će uštede biti urađene na BBC-jevem svjetskom servisu.

– Moramo reorganizirati ‘BBC News’ u narednoj deceniji da bismo uštedjeli novac. Previše resursa trošimo na tradicionalno emitiranje, a nedovoljno na digitalno – kazala je direktorica Informativne redakcije BBC-ja Fran Unsworth, dodajući da se BBC mora suočiti s promjenom načina na koji ih publika koristi.

No, radiodifuzna unija Bectu tvrdi da te promjene znače da će zaposleni biti “pod još većim pritiskom”.

Smanjivanje radnih mjesta najavljeno ove sedmice, uključuje ranije najavljeno zatvaranje BBC-jevog programa Victorije Derbyshire.

BBC News trenutno zapošljava oko 6.000 ljudi, uključujući 1.700 izvan Velike Britanije. Budžet iznosi oko 480 miliona funti godišnje.