Zbog pandemije izostalo tradicionalno obilježavanje Čimburijade

Jutros u Zenici neobičan prvi dan proljeća, bez Čimburijade i brojnih društava koje se tradicionalno okupljaju na obalama rijeke Bosne kako bi na jedinstven način uz čimbur, roštilj i druženje dočekali proljeće.

Dva društva, naspram zgrade lamela i na adi Jagnjišće provelo je nekoliko prvih jutarnjih sati ne želeći prekidati dugogodišnju tradiciju. Kažu Čimburijada je nešto što je njihov ritual i tradicija i bez kršenja ikakvih epidemioloških mjera odlučili su, bez obzira na hladno vrijeme ovog prvog dana proljeća 2021. pandemijske godine provedu na mjestima gdje su godinama prije prisustvovali uranku.

Ibrahim Čuruković Čibre je u dvorištu kuće u naselju Ušće pripremio roštilj i sa nekoliko svojih gostiju obilježio Čimburijadu. Kaže sjeća se da je još 60-ih godina prošlog stoljeća to bila praksa starijih Zeničana i da je zenička Čimburijada zapravo započela na ušću Kočeve u rijeku Bosnu i nastavila se dalje obalom do naselja Blatuša.

Ibrahim Čuruković-Čibre

Kako bi održali ovu u svijetu jedinstvenu tradiciju iz Foruma građana Zenica su pozvali sugrađane da slanjem fotografija u pravljenju čimbura učestvuju na konkursu na temu „Zenički čimbur u doba korone“. Fotografije se mogu poslati na adresu foruma građana Zenica.Više informacija može se saznati na njihovoj fejzbuk stranici. Konkurs je otvoren do 25. marta 2021. godine, a najuspješnije fotografije biće nagrađene.

 

 

Izvor: zenicainfo.ba