ZDK: Potpisani ugovori sa sedam općina i gradova o sufinansiranju izgradnje poslovnih zona

Po 150 hiljada konvertibilnih maraka odobreno je iz kantonalnog budžeta za pet općina i dva grada u našem kantonu, za subvenciju za organizaciju i izgradnju poslovnih zona.  Za ove namjene odobreno je 890 hiljada maraka za organizovanje i izgradnju poslovnih zona u sedam gradova i općina.

“Da bismo napravili povoljan privredni ambijent moramo razvijati poslovne zone jer su to mjesta za obrt kapitala. Još uvijek imamo poslovnih zona koje su na početku razvoja ali imamo i onih koje su značajno izgrađene i gdje će ova finansijska sredstva biti uložena u njihovu modernizaciju, cijeneći strateški cilj mi ćemo i u narednom periodu davati podršku razvoju poslovnih zona jer nam je svima potreban privredni ambijent”, kazao je tokom potpisivanja Mirza Ganić, premijer ZDK.

“Sredstva su izdvojena od koncesija, odlukom Vlade mi 70 posto od koncesija transformišemo lokalnim zajednicama a preostalih 30 posto ostaje u našem proračunu koje smo odlučili utrošiti na ovaj način”, kazao je Zlatko Jelić, ministar za privredu u Vladi Zeničko – dobojskog kantona.

Gradnja poslovnih zona je jedan od važnih preduslova za stvaranje poduzetničke klime i ukupan ekonomski razvoj. Po 150 hiljada konvertibilnih maraka odobreno je iz kantonalnog budžeta za pet općina i dva grada u našem kantonu za subvenciju za organizaciju i izgradnju poslovnih zona. Za poslovnu zonu u Zenici izdvojeno je 150 hiljada konvertivilnih maraka.

“Gradska uprava je kontinuirano opredijeljena da radi na poboljšanju privrednog ambijenta, a stvaranje osnovnih infrastrukturnih uslova je temelj da investitori dođu i ulažu u naš grad. Naša poslovna zona već sada broji 1.200 zaposlenih, a imamo i blizu milion maraka ugovorenih radova, tako da ćemo i u narednom periodu aplicirati i koristiti grant sredstva”, kazala je Amra Mehmedić , pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica.

Sredstva su osim Gradu Zenica odobrena i Visokom te općinama Usori, Tešnju, Maglaju, Varešu i Žepču.

“Mi imamo utrku sa privrednicima ko će prije investirati u našu poslovnu zonu. Želimo napraviti povoljan privredni ambijent jer to znači dobit za našu općinu, građane ali i kanton i Federaciju i za sve koji žive od poreskih obveznika”, kaže Suad Huskić, načelnik Tešnja.

Gradovi i općine koje su aplicirale na ovaj projekat, dobile su 150 hiljada maraka, što je maksimalan iznos za uređenje poslovnih zona kao i 10 hiljada konvertibilnih maraka za izradu projektne dokumentacije.

 

Izvor: zenicainfo.ba