ZEDA uspješno okončala još jedan projekat finansiran sredstvima EU – FORESDA

Zenička razvojna Agencija ZEDA je kao član konzorcijuma organizacija iz EU i IPA zemalja otpočela sa implementacijom projekta FORESDA – Podrška inovacijama i konkurentnosti međusektorskih lanaca vrijednosti baziranih na šumarstvu/drvopreradi u januaru 2017. godine, a projekat je zvanično okončan 30. juna 2019. godine.
Projekat je implementiralo 13 partnera i 7 pridruženih strateških partnera na području devet podunavskih zemalja: Austrija, BiH (ZEDA, PREDA), Bugarska, Mađarska, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Hrvatska.

Ovaj projekat je sufinansiran sredstvima Europske unije, u okviru Transnacionalnog programa Dunav.

ZEDA je kao jedan od partnera projekta u okviru projektnih aktivnosti organizovala i realizirala posjete proizvođačima namještaja, montažnih kuća i građevinske stolarije, edukacije (CNC, AutoCAD, SolidWorks, Tower, Standardizacija i sigurnosni zahtjevi standarda za namještaj), stručnu konferenciju o dizajnu u drvopreradi, pripremila, dizajnirala, distribuirala i publikovala putem službene stranice i društvenih mreža „Transnacionalnu strategiju“ i „Akcioni plan“ u oblasti drvoprerade, brošuru „Prednosti gradnje drvetom“ kao i istraživanja o inovativnosti u oblasti drvoprerade, te putem direktnih kontakata (e-mail) dostavila newslettere projekta ciljnim grupama, učestvovala na sastancima konzorcija, radionicama i studijskim posjetama organizovanim u cilju realizacije projektnih aktivnosti.

Cilj projekta FORESDA bio je transformisanje tradicionalnih sektora baziranih na šumarstvu/drvopreradi u inovativne moderne sektore, te uvezivanje u nove lance vrijednosti sa drugim sektorima koristeći savremene informaciono – komunikacione tehnologije i potencijale kreativnih industrija u oblastima razvoja novih proizvoda, usluga i procesa.

Projekat je povezao sektor šumarstva s drugim relevantnim sektorima, omogućio da veliki broj MSP i drugih organizacija djeluju kao katalizatori za inovacijske procese, povezao različite stakeholdere između sektorskih lanaca vrijednosti, generirao ideje i izgradio kapacitete, implementirao Pilot inovacijsko okruženje, održive saradničke mreže.

Glavni rezultati su povećana efikasnost saradničkih istraživanja i inovativnih aktivnosti, što dovodi do pojave novih sektorskih lanaca vrijednosti prvenstveno u područjima pametne i održive gradnje namještaja, inovativnih bio-proizvoda i materijala te energetske efikasnosti, poboljšani kapaciteti za upravljanje inovacijama u relevantnim posredničkim organizacijama
kao što su klasteri, trajni transnacionalni pristup i strategija razvoja sektora šumarstva.

“Mnogo je razloga za ponos kada se osvrnemo unatrag i pogledamo šta smo sve ostvarili u
saradnji sa našim partnerima iz projekta. Brojne su stvari koje smo naučili, mnogo toga je
uspješno realizovano i ovo nam je veliki podstrek da nastavimo istim tempom. Zahvaljujemo se svim partnerima na nesebičnom dijeljenju iskustava, ideja i na zajedničkoj realizaciji jednog ovakvog projekta. Svakako ćemo i u budućnosti nastaviti raditi još bolje zahvaljujući jednom ovako uspješno realizovanom projektu”, poručili su iz Agencije ZEDA.

 

Izvor: zenicainfo.ba