ZENICA: Drugi simpozij anesteziologa i reanimatologa BiH sa međunarodnim učešćem

U Zenici je održan drugi simpozij anesteziologa i reanimatologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Šta smo naučili tokom Covid 19 pandemije“, čiji je organizator Udruženje doktora medicine anesteziologa-reanimatologa u Federaciji BiH.

Tokom simpozija su prikazani radovi na temu liječenja bolesnika s Covid 19, a učesnici su imali priliku za diskusiju i razmjenu informacija i stečenog iskustva.

Protekli period je pokazao da su anesteziolozi vrlo značajni u cjelokupnoj borbi protiv Covid 19“, ukazala je prof.dr. Jasmina Smajić, predsjednica Udruženja doktora medicine anesteziologa-reanimatologa FBiH.

Po prirodi našeg posla mi bismo trebali prevashodno raditi sa hirurškim pacijentima koji su podrgnuti nekoj vrsti operativnog zahvata ili nekon invanzivnoj dijagnostičkoj metodi, ali kod nas je takva situacija da smo se našli u ulozi ljekara koji treba da liječe pacijente oboljele od teških oblika Covid 19 zato što smo educirani u okviru svojih specijalnosti da radimo sa aparatima za mehaničku ventilaciju“, istakla je dr. Smajić.

Načelnica Službe odjela za anesteziju i reanimatologiju sa intenzivnim liječenjem Kantonalne bolnice Zenica dr. Asmira Ljuca podsjeća da je u protekle dvije godine u Jedinici intenzivnog liječenja tretirano preko 700 pacijenata i to je, kako kaže, veliki broj na 11 anesteziologa koji rade u ovoj Jedinici.

Bili smo u sjeni i nama to nije smetalo, voljeli bismo da smo i sada u sjeni, međutim, nažalost nismo, na prvoj smo liniji fronta.

Anesteziolog je neko ko je uz najtežeg pacijenta, u njegovim najtežim trenucima i svi smo sretni kada to završi dobro“, izjavila je dr. Ljuca.

Predavači na simpoziju osim iz BiH ,oba entiteta, dolaze iz Srbije, Makedonije, Turske, a jedan od predavača je iz dr. Ognjen Gajić, porijeklom iz BiH koji radi na Mayo klinici u Sjedinjenim Američkim Državama.

FOTO: Zenicainfo.ba

Izvor: zenicainfo.ba