Zenica konačno dobila Prostorni plan

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona usvojen je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Prostorni plan Grada Zenice za period 2016-2036. godine.

Prostorni plan Grada Zenice, između ostalog, predviđa racionalnu organizaciju, korištenje i zaštitu prostora, stvaranje uslova za urbani i ruralni razvoj, kao i unaprjeđenje i razvoj transportne, energetske, vodoprivredne i telekomunikacione infrastrukture.

Gradsko vijeće Zenica je u martu 2017. godine donijelo Odluku o usvajanju Nacrta Prostornog plana Grada Zenice za period 2016-2036. godine.

Više od dvije godine čekali smo saglasnost Skupštine ZDK na Prostorni plan Grada Zenice. Hvala novoj Vladi ZDK i zastupnicima koji su podržali davanje saglasnosti na ovaj krucijalni i strateški dokument za Grad Zenicu“, kazao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Gradonačelnik Kasumović je istakao kako će usvajanje Prostornog plana Grada Zenice, ubrzati donošenje drugih razvojnih planova.

U novi Prostorni plan su uvrštene dvije poslovne zone Zenica-sjever i Zenica-jug. Dugo smo radili na stvaranju uslova i prostora za ulaganje i to se konačno ostvaruje. Veliki broj investitora je zainteresovan za ulaganje u Zenicu. Nažalost smo u procesu čekanja na saglasnost Skupštine ZDK izgubili više od dvije godine“, dodao je gradonačelnik.

 

Izvor: zenica.ba