ZENICA: Konstantan pad broja nezaposlenih od početka 2021. godine

„Na evidenciji zeničkog Biroa rada na kraju aprila bilo je 18.211  nezaposlenih osoba, što je za 45 osoba manje u odnosu na prethodni mjesec, a u poređenju sa stanjem tokom prošlogodišnjeg aprila, taj broj je manji za 1.059“, navodi Saudin Burić, rukovodilac Biro rada Grada Zenice. 

U strukturi nezaposlenih na prostoru Grada Zenice najviše je osoba sa srednjom stručnom spremom treći stepen 35,88 posto, zatim bez kvalifikacija 30,3 posto, slijede nezaposleni sa srednjom stručnom spremom četvrti stepen, njih 26,34 posto, a među nezaposlenima na kraju aprila najmanje je osoba sa višom i visokom stručnom spremom 7,76 posto. U ukupnom broju nezaposlenih na prostoru Grada Zenice najviše je žena i to čak 61,13 posto.

„Sveukupno gledano na ovom prostoru od početka 2021. godine bilježimo pad broja nezaposlenih, što je vrlo pozitivan trend, a tome je uzrok početak privredne i građevinske sezone, a i protivepidemijske mjere popuštaju, što se odmah održava i na pad broja nezaposlenih“, ističe navodi Saudin Burić, rukovodilac Biro rada Grada Zenice.

Podsjećamo da su na ovom Biro sva  redovna javljanja prolongirana do 14. maja, dok se ostale aktivnosti redovno provode.

 

Izvor: zenicainfo.ba