Zenica Meet Up – za ekološki održivi razvoj i zaštitu okoline

Posljednji zenički Meet Up održan je 25.maja ove godine. Kao što je prethodno i najavljeno, ovaj je bio tematski, te su brojni gosti i stručnjaci diskutovali o temi “Zaštite okoliša”.

Ovaj put učestvovali su poznati aktivisti, ekološki borci i entuzijaste, Samir Lemeš i Safet Kubat, a prisutnima su se obratili i predstavnici Grada – predstavnica Službe za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Jakuta Imširović, te Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing, promociju i investicije Grada.

Event je otvoren predstavljanjem pomenutih aktivista kao i njihovih aktivnosti. Mnogi su projekti koji su pokrenuti, a i realizovani od Eko foruma Zenica, ali i neformalne Facebook grupe Rijeke Bosne i Hercegovine „Budi promjena“, koja broji preko trideset hiljada članova.

Iznijeti su razni problemi s kojim se stanovnici Zenice već duže vrijeme susreću, a tiču se zagađenja okoliša. Jedan od većih jeste odlaganje otpada što bi se u korist svih građana trebalo riješiti. Potrebno je promijeniti sistem, uvesti kaznenu politiku, te barem na taj način istaknuti važnost očuvanja životne okoline.

Veliki potencijal za rješavanje većine zeničkih problema predstavlja IT. Mladi su ti koji trebaju raditi na unapređenju koristeći savremene alate. Zajedničkim djelovanjem Zeničana širom svijeta i lokalnih ljudi, mogući su pozitivni rezultati.

O zaštiti okoliša svakako će se i u budućnosti raspravljati s obzirom na činjenicu da je u pitanju izuzetno značajna i aktuelna tema.