ZENICA: U novoizgrađeni stambeni objekat u Radakovu uselile 62 porodice

U zeničkom naselju Radakovo danas je priređen svečani čin useljavanja u stambene jedinice u novoizgrađenom objektu, izgrađenom po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 62 porodice.

Svečanosti su, pored predstavnika Gradske uprave Zenica na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem prisustvovali predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Edina Imamović i projekt menadžerica u ime Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Azra Smječanin.

Stambeni objekat u Radakovu je izgrađen u okviru realizacije Projekta CEB II – “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”, koji se realizuje na području Bosne i Hercegovine kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra.

Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Tako će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 posto na području Federacije BiH.

Ukupna vrijednost potprojekta u Gradu Zenica iznosila je 3.480.275 KM od čega je 2.400.275 KM osigurano iz kredita Razvojne Banke Vijeća Europe i 1.080.000 KM osigurano iz budžeta Grada Zenica.

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta CEB II imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju Projekta povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.

Do sada su na području Federacije BiH u okviru Projekta CEB II – “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja” rekonstruisane i izgrađene ukupno 473 stambene jedinice u 14 općina i gradova.

U toku je izvođenje radova na izgradnji 373 stambene jedinice za trinaest potprojekata koji se realiziraju na području: Mostara i Goražda, Ključa, Velike Kladuše, Čelića, Kalesije, Lukavca, Ilidže, Foče FBiH i Pale Prače, podsjećaju iz Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

 

Izvor: zenicainfo.ba