Zenička obilaznica zamalo otvorena, ali su inspektori otkrili nove nedostatke

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine ponovo su se pohvalile s više od milion vozila na izlazu s autoceste A1 u junu ove godine, a Zenička obilaznica još uvijek je van funkcije i nije poznato kada bi trebala biti puštena u saobraćaj, čime se dodatno šteti punjenju budžeta.

Kada bismo vam rekli da je otvorenje tzv. Zeničke obilaznice, zvaničnog naziva dionica Zenica jug – Zenica sjever, bilo toliko blizu, teško da biste nam vjerovali. Međutim, kako Klix.ba saznaje, komisija koja je izašla na teren i nakon brojnih prepravki utvrdila je nove nedostatke te je otvorenje Zeničke obilaznice ponovo prolongirano, iako su sve smetnje trebale biti otklonjene do datuma koji je već ranije određen.

Predstavnici Autocesta FBiH, izvođači radova, kao i predstavnici Ministarstva prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine u proteklom mjesecu su skoro na dnevnoj bazi održavali sastanke kako bi se otklonili svi problemi i dionica pustila u promet. Međutim, niko ne želi staviti potpis na dozvole koje su potrebne dok dionica od 11 kilometara u potpunosti ne bude spremna za sigurno odvijanje saobraćaja, transport robe i prijevoz ljudi.

O Zeničkoj obilaznici iz Autocesta FBiH nikada se nisu zvanično oglasili kako bi javnost upoznali o tome ko je kriv, na kojem dijelu dionice je problem, šta je problem, ko izvodi radove, zbog čega greške još uvijek nisu otklonjene, iako će kredit koji je osiguran za njenu gradnju vraćati i građani Bosne i Hercegovine kojima se duguju odgovori na ova pitanja.

Mještani zeničkog naselja Hece nedavno su održali mirne proteste zbog poplava, kako su tvrdili, oborinskih voda koje su došle s dionice auotputa koja prolazi iznad mjesta Hece, a iz Autocesta su reagovali i odgovorili da oborinske vode ne dolaze s trase autoputa.

Na sve ovo bi, da ponovimo, Terzić sigurno rekao: “Pa šta sad?”, a v. d. direktora Autocesta FBiH Elvedin Voloder još nikako se nije oglasio o Zeničkoj obilaznici, a na nedavno održanom sastanku u Travniku najavio je mašine 2022. godine na lokaciji gradnje brze ceste Lašva – Nević Polje.