KORA:
4 bjelanca
4 kašike šećera
3 kašike brašna Klas
PREMAZ:
100 g čokolade
50 ml vrhnja za kuhanje
KREM OD VANILIJE:
800 ml mlijeka
4 žumanca
120 g šećera u prahu
4 kašike gustina
150 g maslaca
KREM OD JAGODE
400 g jagoda
200 ml soka od jagode
2 kašike gustina
4 kašike šećera
400 ml slatke pavlake
PRIPREMA:
Umutiti bjelanca u čvrsti snijeg, zatim dodati ostale sastojke i lagano izmješati. Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.
Ohlađenu koru premazati sa čokoladom rastopljenom u vrhnju za kuhanje na laganoj vatri.
KREM OD VANILIJE:
Žumanca, šećer i gustin umutiti u 300 ml mlijeka. Dodati u preostalo mlijeko te kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Zatim ohladiti.
KREM OD JAGODE
Ispasirati jagode zatim dodati šećer i sok te sve zajedno prokuhati, a zatim dodati gustin izmučen u malo vode. Sve kuhati dodatno dok se ne zgusne i ohladiti.
Umutiti pjenasto margarin pa dodati u krem od vanilije. Slatko vrhnje umutiti, a zatim ovoj smjesi dodati 5 kašika šlaga i opet umutiti. Želeu od jagoda dodati preostalu umučenu slatku pavlaku.
Na koru na koju smo namazali čokoladu nanijeti jedan, a zatim drugi fil i dekorisati po želji.