Pšenične klice i integralni hljeb kao osnova zdravog doručka

Ako preskačete doručak, veća je vjerovatnoća da ćete posegnuti za slatkišima i masnim grickalicama već sredinom jutra ili da će obroci u toku dana biti veoma kalorični i neumjereni.

Osim što pruža energiju, zdrav doručak je dobar izvor važnih hranjivih sastojaka, kao što su kalcij, željezo i B vitamin, kao i proteini i vlakna.

Doručkom se, pojašnjavaju nutricionisti, izbjegava prejedanje tokom dana, s više manjih i redovnih obroka dnevno ubrzava se metabolizam i na taj način se sprečava debljanje. Jer, kada ne doručkujete, organizam čuva energiju i hranljive materije, odnosno pravi rezerve umjesto da sagorijeva kalorije i usporava metabolizam. To znači da, ukoliko ste na dijeti, preskakanje obroka, posebno doručka, neće vam pomoći.

Malo pšeničnih klica učinit će puno za vaše zdravlje. Samo dvije kašike daju oko 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E i 10 posto folne kiseline. Vitamin E je često vrlo malo zastupljen u ishrani ljudi, tako da je ovo dobar način da se doda u ishranu, posebno kod osoba koje ne jedu puno koštunjavih namirnica ili sjemenki.

Lako je uključiti pšenične klice u gotovo svaki obrok, pa i doručak, pospite ih preko žitarica, pomiješajte s jogurtom ili dodajte u frape.

Ugljikohidrati su osnova svakog doručka, ali je važan i tip ugljikohidrata koji se izabere. Dobar izbor je uvijek hljeb od cijelih zrna pšenice i drugih integralnih žitarica. Ovakve namirnice sadrže više vlakana i hranjivih sastojaka nego one koje su napravljenje od bijelog rafiniranog brašna.