PRHKO TIJESTO
- 200 g brašna
- 120 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
- naribana korica ½ limuna
- NADJEV OD SIRA
- 8 listova bijele želatine
- 200 g šećera
- 250 ml mlijeka
- naribana korica 1 limuna
- 4 žumanjka
- ½ l slatkog vrhnja
- 500 g nemasnoga svježega kravljeg sira
- ½ šalice šećera u prahu
Priprema prhkog tijesta
- Maslac pomiješajte sa brašnom, a zatim polako dodavajte šećer, žumanjak, sol i limunovu koricu. Smjesu dobro izmijesite dok ne dobijete gipko tijesto. Tako dobiveno tijesto oblikujte u kuglu pa ga zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite u frižider na hlađenje barem 90 minuta.
- Rashlađeno tijesto položite na pobrašnjenu radnu podlogu i podijelite na dva jednaka dijela. Oba dijela razvaljajte u oblik kruga promjera 26 centimetara.
- Krugove tijesta položite na limove za pečenje obložene pek papirom i stavite peći oko 10 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C na srednjoj prečki. Pecite dok tijesto ne postane svijetlosmeđe boje.
- Nakon pečenja, jedan krug prhkog tijesta izrežite na 12 jednakih dijelova dok je tijesto još vruće. Oba kruga ostavite na rešetki da se ohlade.
Priprema nadjeva od sira i slatkog vrhnja
- Listove bijele želatine položite u posudu i pospite sa malo hladne vode. Pomiješajte mlijeko, šećer, sol, limunovu koricu i žumanjke pa zakuhajte uz neprekidno miješanje. Maknite sa štednjaka.
- Želatinu dobro ocijedite, a zatim je otopite u gore pripravljenoj vrućoj smjesi od mlijeka. Ostavite neka se hladi.
- Od slatkog vrhnja istucite čvrst snijeg. Kada se smjesa od mlijeka počne zgušnjavati, u nju umiješajte sir i istučeno slatko vrhnje.
Slaganje torte od sira
- Izrežite krug od pek papira (pergamenta) i njime pokrijte dno kalupa za tortu promjera 26 centimetara. Na njega položite nenarezani krug od prhkog tijesta, a tada na njega ulijte kremu od sira, slatkog vrhnja i mlijeka. Površinu kreme izravnajte i stavite u frižider da krema od sira do kraja očvrsne.
- Nakon hlađenja, tortu izvadite iz kalupa i odstranite pek papir. Preostali narezani krug prhkog tijesta odozgo oprezno položite na tortu od sira i slatkog vrhnja.
- Vrh torte ukrasite šećerom u prahu. Torta od sira je gotova i spremna za posluživanje. U slast!