Recept – Torta od sira

PRHKO TIJESTO

  • 200 g brašna
  • 120 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 1 žumanjak
  • prstohvat soli
  • naribana korica ½ limuna
  • NADJEV OD SIRA
  • 8 listova bijele želatine
  • 200 g šećera
  • 250 ml mlijeka
  • naribana korica 1 limuna
  • 4 žumanjka
  • ½ l slatkog vrhnja
  • 500 g nemasnoga svježega kravljeg sira
  • ½ šalice šećera u prahu

 

Priprema prhkog tijesta

  • Maslac pomiješajte sa brašnom, a zatim polako dodavajte šećer, žumanjak, sol i limunovu koricu. Smjesu dobro izmijesite  dok ne dobijete gipko tijesto. Tako dobiveno tijesto oblikujte u kuglu pa ga zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite u frižider na hlađenje barem 90 minuta.
  • Rashlađeno tijesto položite na pobrašnjenu radnu podlogu i podijelite na dva jednaka dijela. Oba dijela razvaljajte u oblik kruga promjera 26 centimetara.
  • Krugove tijesta položite na limove za pečenje obložene pek papirom i stavite peći  oko 10 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C na srednjoj prečki. Pecite dok tijesto ne postane svijetlosmeđe boje.
  • Nakon pečenja, jedan krug prhkog tijesta izrežite na 12 jednakih dijelova dok je tijesto još vruće. Oba kruga ostavite na rešetki da se ohlade.

Priprema nadjeva od sira i slatkog vrhnja

  • Listove bijele želatine položite u posudu i pospite sa malo hladne vode. Pomiješajte mlijeko, šećer, sol, limunovu koricu i žumanjke pa zakuhajte uz neprekidno miješanje. Maknite sa štednjaka.
  • Želatinu dobro ocijedite, a zatim je otopite u gore pripravljenoj vrućoj smjesi od mlijeka. Ostavite neka se hladi.
  • Od slatkog vrhnja istucite čvrst snijeg. Kada se smjesa od mlijeka počne zgušnjavati, u nju umiješajte sir i istučeno slatko vrhnje.

Slaganje torte od sira

  • Izrežite krug od pek papira (pergamenta) i njime pokrijte dno kalupa za tortu promjera 26 centimetara. Na njega položite nenarezani krug od prhkog tijesta, a tada na njega ulijte kremu od sira, slatkog vrhnja i mlijeka. Površinu kreme izravnajte i stavite u frižider da krema od sira do kraja očvrsne.
  • Nakon hlađenja, tortu izvadite iz kalupa i odstranite pek  papir. Preostali narezani krug prhkog tijesta odozgo oprezno položite na tortu od sira i slatkog vrhnja.
  • Vrh torte ukrasite šećerom u prahu. Torta od sira je gotova i spremna za posluživanje. U slast!