
Praktične posude u kojima vam stižu delicije naručene iz restorana, kutije u kojima vam pakiraju ostatke fenomenalne večere, kao i druge plastične posude namijenjene su održavanju hrane svježom.
No upravo ono što najčešće upotrebljavate moglo bi biti najotrovnija, najtoksičnija stvar u vašem frižideru – bisfenol A. Hemikalija poznatija kao BPA. Fabrike su ga počele koristiti za stvaranje plastike još 1960-ih, ali i danas se koristi u proizvodnji mnogih plastičnih materijala, pa čak i boca za vodu.
Također se može koristiti za “presvlačenje unutrašnjosti metalnih proizvoda, poput limenki s hranom, vrhova boca i vodova za dovod vode”.
Kada hrana dođe u kontakt s plastikom, metalom ili nekim drugim materijalom, postoji vjerovatnost da na sebe pokupi i malo BPA. Iako se namirnice pregledavaju prije nego što se stave u prodaju, stručnjaci smatraju da je mala količina BPA sigurna za konzumaciju.