Sastojci:
4 osobe
po 2 kašike maslinovog ulja i putera
2 srednje glavice crnog luka,sječene na režnjeve
2-3 čena bjelog luka
2 kašike brašna
1 kašika vegete
1/4 kašičice svježe samljevenog bibera
1 kg telećih kotleta sa kostima, isječenih na 4 komada
200 g svježih gljiva
125 ml suhog bijelog vina
540 ml konzerva sječenih paradajza
1 limun,isječen na kolutove
8 crnih maslina
po ukusu persuna Top of FormBottom of Form
Priprema
1. U velikoj, teflonskoj tavi, zagrijati na osrednjoj temperaturi kasiku ulja i kasiku putera, staviti luk i bijeli luk i prziti oko 5 minuta ili dok luk ne omekša. Izvaditi i staviti na tanjir.
2. U kesi za zamrzivac ( da biste imali manje sudova za pranje) izmjesajte brašno, vegetu i biber pa dodajte teleće kotlete i dobro ih uvaljati u brašno. U tavu dodati jos jednu kasiku ulja i onu drugu kasiku putera i proprziti kotlete da porumene sa obe strane, vratiti luk i bijeli luk u tavu, dodati nasjecene gljive, vino, paradajz iz konzerve i kolutove limuna.
3. Poklopiti ,povecati temperaturu i pustiti ih da provre, smanjiti temperaturu da polako krcka, poklopljeni dok kotleti ne postanu mekani, oko 45 minuta. Izbaciti limun iz smese.
4. Posluziti garnirane sa crnim maslinama.
5. Prijatno.
Posluživanje
Stavite prvo krompir da vam se kuha i dok vam se krompir skuha, meso ce biti gotovo, napravite pire i posluzite.