Kako pripremiti kožu za ljeto

Dolaskom ljeta i vrućina mnogi kreću u osvajanje savršenog preplanulog tena . Međutim, izlagati kožu suncu bez prethodne pripreme može imati i negativne posljedice, posebno ako ste svjetlije puti. Kako biste postigli željene rezultate, a pri tome i sačuvali zdravlje svoje kože i organizma pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.

Pravilna prehrana

Za dobru pripremu kože za ljeto neophodna je pravilna prehrana.

Prije početka ljeta, ali i tokom ljetnih mjeseci uvrstite u vaš jelovnik što je više moguće namirnica narandžaste i crvene boje, kao što su : breskve, lubenica,nektarine, paradajz, mrkva.

Ove namirnice su iznimno bogate beta karotenom, a uz to imaju i blagotvorni antioksidativni učinak na organizam. Beta karoten je provitamin koji se može unositi u organizam i kao dodatak prehrani u obliku tableta. U organizmu se pretvara u vitamin A koji štiti epitel kože i sluznice. Još jedan važan dodatak prehrani je i astaksantin, najsnažniji prirodni antioksidant.

Najidealnije vrijeme za početak uzimanja dodataka prehrani je otprilike mjesec dana prije početka izlaganja suncu. Na taj način možete spriječiti alergije na sunce i pripremiti vašu kožu za ljeto na najbolji mogući način.

Hidratacija kože

Tokom ljetnih vrućina važno je održavati čitavi organizam hidratiziranim, ali ne zaboravite hidratizirati i svoju kožu. Idealan tretman za hidrataciju uključuje nježni peelingkože (ne zaboravite i lice) koji će temeljito odstraniti odumrle stanice, pročistiti pore i ojačati mikrocirkulaciju. Nakon peelinga kožu obavezno nahranite hidratizirajućim kremama koje sadrže i antioksidanse.

Redovito, ali ne i prečesto, tretiranje kože peelinzima smanjuje njenu dehidraciju, koža postaje otpornija na sunce i vidljivo zdravija. Također bi trebali zamijeniti tešku i masnu zimsku kremu s nekom lakšom koja se brže upija i ne masti kožu.

Ljeti je najvažnije temeljito očistiti lice, a najbolje bi to bilo obavljati prije odlaska na spavanje. Međutim, ne treba pretjerivati u čišćenju i ispiranju kože, a to se odnosi pogotovo na osobe s masnom kožom lica.  Pretjerano čišćenje masne kože može stimulirati žlijezde da proizvode još i više masnoće što dovodi do suprotnog efekta od željenog.

Kvalitetna masaža

 

Pod ovim ne mislimo na profesionalnu masažu u kozmetičkom salonu već na masažu koju možete i sami obaviti u svom domu. Uzmite bočicu bilo kojeg biljnog ulja ( maslinovog , bademovog) i dobro izmasirajte cijelo tijelo i lice. Posljedice ovakvog tretmana su ubrzaniji metabolizam, poboljšana cirkulacija i eliminacija toksina. Uz to, masažom smanjujemo mišićnu napetost i negativnu energiju, ublažavamo stres, a svim time dolazi do opuštanja i harmonizacije tijela.

Riješite se dlačica na vrijeme

Bilo kakva metoda odstranjivanja dlačica djeluje negativno na našu kožu ako se koristi neposredno prije izlaganja suncu. Kako bi riješili ovaj problem, pobrinite se da na vrijeme odstranite višak dlačica voskom, šećernom pastom ili epilatorom. Žilete koristite što rjeđe, te često mijenjajte žilet  jer se sa svakim korištenjem tupi te na taj način ne reže dlačice pravilno, pri tome uništavajući dodatno i kožu.

Koristite zaštitni faktor

Možda mislite da je dovoljno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom samo dok se direktno izlažete suncu. Međutim, to nije točno. Kako bi pravilno zaštitili vašu kožu od štetnih UV zračenja i pripremili je za dugotrajnija izlaganja suncu, potrebno je početi s korištenjem zaštitnog faktora i mnogo ranije, i to na svakodnevnoj bazi.

Čim temperature malo skoče i sunce počne jače grijati započnite s korištenjem zaštitnih faktora, a u početku neka to budu kreme s većim zaštitnim faktorima kojeg onda možete postupno smanjivati. Na kraju ljeta imat ćete osunčanu, ali i zdravu blistavu kožu!