Bogat festivalski program drugog dana 19. festivala bh. drame

Prvi festivalski dan u okviru 19. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2020 – online protekao je u znaku otvaranja i proglašenja pobjednika Konkursa/Natječaja za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst koji je objavljen u aprilu 2019. godine.

Stručni žiri je radio u sastavu: Zoran Mlinarević (predsjednik), Lajla Kaikčija (članica) i Hasan Džafić (član) i odlučio da je najbolji bosanskohercegovački dramski teskt „Babylon blues“ autora Darija Bevande. Nakon zvaničnog proglašenja pobjednika emitovana je predstava „Zagrljenici“ Sarajevskog ratnog teatra – SARTR koja je jedna od najnagrađivanijih predstava u historiji Festivala bosanskohercegovačke drame.

U utorak, drugog festivalskog dana u 10.30 sati je upriličena izložba pozorišnih fotografija autora Jasmina Hadžića. U 11 sati je, također,  u okviru Pratećeg programa upriličeno predstavljanje monografie „25 godina HNK u Mostaru“. O mografiji su govorili: Ivan Vukoja, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Dragan Komadina, umjetnički rukovodilac i Dubravka Zrnčić Kulenović, dramturginja. Predstavljanje monografije je moderirao Hasan Džafić.

U 17 sati nna Youtube kanalu BNP Zenica nas očekuje prikazivanje najave filma o sedamdeset godina postojanja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. rediteljica filma je Lajla Kaikčija, kućna rediteljica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U okviru Glavnog programa 19. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2020 – online, u 19.30 sati bit će emitovano scensko čitanje dramskog teksta mlade bosanskohercgovačke autorice Asije Krsmanović.  U okviru ove programske ativnosti bit će predstavljena autorica Asja Krsmanović. U scenskom čitanju teksta „Vakuum“ učestvuju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnbog pozorišta Zenica:  Selma Mehanvić, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Anđela Ilić i Uranela Agić.

U srijedu, trećeg dana 19. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2020 – online, očekuje nas bogat sadržaj u okviru Glavnog i Pratećeg programa o kojem se možete informisati putem oficijelne stranice Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bnp.ba ili putem Youtube kanala BNP Zenica.

U Donjem foajeu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica organizovana su druženja od 11 sati u utorak i srijedu u kojem će pozorišna publika zajedno sa glumicama i glumcima iz ansambla i menadžmentom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica moći gledati online program 19. festivala bh. drame Zenica 2020 – online.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica