Digitalizacija Muzeja grada Zenice

Muzej grada Zenice već nekoliko godina realizuje projekat digitalizacije svih svojih postavki. Cilj im je, kako kažu, muzej 21. vijeka i u tome su već uspjeli. Glavni izlagački salon, Muzej grada već je u potpunosti opremljen smart televizorima i all in one touch screen kompjuterima.

Oni su nezmjenljivi za povremene vlastite i gostujuće izložbe. “Ovo je vrlo praktično rješenje, pogotovo u vrijeme pandemije covid-19. Možemo da razmjenjujemo izložbe sa čitavim svijetom, bez tehničkih problema oko prenosa eksponata i panela. Uz adekvatnu pripremu imate full HD snimak za naše drage posjetiteljke i posjetitelje“, ističe direktor Muzeja grada Zenice, Adnadin Jašarević. Isti takvi uređaji instalirani su i na tvrđavi Vranduk i od velike su koristi posjetiocima koji mogu saznati više od onoga što vide. „U dostupnim sadržajima predstavljamo bosanske stećke,o svim aspektima života u srednjovjekovnoj Bosni, o pravosuđu,umjetnosti,kuhinji…“, napominje Jašarević. Za najmlađe posjetioce dostupne su zanimljive igrice u Muzeju i na Vranduku.

 

Jedna od stavki našeg projekta, ističe direktor zeničkog muzeja, jeste poseban salon za igre za djecu i mlade sa visokom tehnologijom. „Sve to sa ciljem da bi mladi na tim uređajima mogli gledati edukativne filmove ali i proizvoditi kreacije iz domena dizajna. Igre su edukativnog karaktera i produkt su IT stručnjaka Muzeja grada i kroz njih mladi naraštaji mogu da uče bosančicu, antičko naslijeđe Zenice u vrijeme Bistua Nova, odijevanje i kulinarstvo kroz vrijeme i slično“, saznajemo od direktora ove ustanove. Konačni cilj je digitalnim suportom pokriti sve stalne postave gradskog muzeja gdje će se u audio vizuelnom formatu obogatiti priča o vidljivim eksponatima u muzeju. Mi kreiramo sadržaje jer skupa tehnologija je besmislena bez njih, ističe Jašarević. U ovom projektu imaju snažnu potporu Grada Zenica te nešto manje Zeničko-dobojskog kantona i Vlade Federacije BiH. Bitan finansijski doprinos dolazi i od međunarodnih faktora, prije svih Evropske komisije.

 

Izvor: zenicainfo.ba