Hor Sejfullah i izložba Zuke Džumhura na manifestaciji “Dani Šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka”

Drugi dan manifestacije “Dani Šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2019.” koja se održava u Travniku obilježili su gosti iz Konjica, hor Sejfulah i Zavičajni muzej iz Konjica.

Na Kamernoj sceni JU Centar za kulturu Općine Travnik održan je koncert hora Sejfullah iz Konjica koji se travničkoj publici predstavio sa nizom ilahija i kasida. Hor Sejfullah izvodi ilahije i kaside, islamske duhovne pjesme, a svojim nastupom oduševljava publiku širom Bosne i Hercegovine. Lijepo druženje uz duhonu muziku završeno je izvedbom sevdalinke “Bosno moja”.

 

 

Ljubitelji likovne umjetnosti su u holu Centra za kulturu  općine Travnik imali priliku pogledati 30 neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura. Zulfikar Zuko Džumhur, bio je bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturista.

Započeo je studirati pravo, ali je prešao na likovnu akademiju i završio je u klasi Petra Dobrovića. Prve crteže je objavio u Narodnoj armiji 1947., a od tada surađuje kao karikaturist i ilustrator u “Ježu”, “Borbi”, “Vetrenjači”, “Politici”, “Oslobođenju”, reviji “Danas”, “NIN”-u kao stalni suradnik i urednik. Objavio je više od 10 000 karikatura.

Napisao je scenarije za više kratkih filmova i tri za igrane filmove. Uradio je 35 scenografija za kazalište, a posljednjih deset godina radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije Hodoljublje. Zajedno sa Momom Kaporom je autor knjige “Zelena čoja Montenegra”. Umro je u Herceg Novom, a ukopan u rodnom Konjicu 29. studenog 1989. godine.

 

Izložbu je otvorio Muhmed Krnjić, uposlenik Zavičajnog muzeja Konjic koji je prisutne upoznao kako je ova izložba nastala. Travničani je mogu pogledati u holu Centra za kulturu Travnik do 20. novembra 2019. godine.

 

Izvor: travnik-grad.info