Izložba ilustracija “Back to black” povodom desete godišnjice smrti Amy Winehaus

Desetu godišnjicu od smrti globalne muzičke zvijezde Amy Winehaus, sinoć je na dostojanstven način obilježio Muzej grada Zenice.

Učinio je to izložbom ilustracija u digitalnom formatu „Back to black“ čiji autor je direktor ove ustanove Adnadin Jašarević. Uljanim pastelima na bazi izvornih fotografija Amy Winehous, direktor zeničkog Muzeja, književnik i strip autor, Adnadin Jašarević, podsjetio je javnost na umjetnicu koja je u svojoj kratkoj karijeri, obilježenoj ličnim demonima, dala veliki doprinos soul, blues i jazz muzici na globalnoj razini. “Njena dva albuma za života, spadaju među najprodavanijim u Velikoj Britaniji i u svijetu. Ni nakon dest godina od njene smrti zamimanje za glas i pjesme Amy Winehouse nije prestalo a to govori mnogo“, kaže Adnadin Jašarević.

Muzej grada Zenice ovu izložbu postavlja iz jednostavnog razloga, da oda pomen osobi koja je svojom umjetnošću usrećila milione ljubitelja muzike širom svijeta. Amy Winehose sa svega dva objavljena albuma postala je najviše nagrađivana autorka u Velikoj Britaniji. Kako se pretpostavlja, od trovanja alkoholom, umrla je 23. jula 2011 godine u 27 godini života.

 

Izvor: zenicainfo.ba