Održane 17. Kantonalne atletske sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, bilo je domaćin i organizator 17. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zeničko-dobojskog kantona.

Na igrama je učestvovalo 50 takmičara i takmičarki iz Zenice, Zavidovića, Žepča i Usore. Današnje igre samo su jedna od mnogobrojnih akcija koje udruženje parapligačara i oboljelih od dječije paralize organizuje u cilju poboljšanja uslova života svojih članova. Osim sportskih aktivnosti velika pažnja poklanja se i promociji prava osoba sa invaliditetom, kao što su parkinzi i pristupačnost na saobraćajnicama.

„Ono što je najbitnije za osobe sa invaliditetom je da su tu, da su izašli da se vidi da su dio našeg društva. Kroz sport to se lako radi i sigurno puno naših članova i onih koji će nažalost biti članovi poslije, oni će moći kroz sport da se ostvare u životu“, izjavio je Harun Aliefendić, predsjednik Organizacionog odbora igara.

Održana su takmičenja trke u kolicima, bacačke discipline i takmičenje u šahu. Za najuspješnije obezbjeđena su prigodna priznanja i nagrade. Najbolji među najuspješnijim bili su: Srečko Jorgić, Marinko Jukić, Edin Čolić. U bacačkim disciplinama najbolje rezultate postigli Tahir Mandžuka i Sefija Topalović. Pobjednik u šahu je Halid Bajramović.

 

Izvor: zenicainfo.ba