KŠC “Sveti Pavao” i HKD Napredak u gradskom parku organizovali koncert i izložbu

Katolički školski centar „Sveti Pavao“ i Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ Zenica u gradskom parku su upriličili koncert učenika i prijatelja ove ustanove, te izložbu akademske kiparice Kristine Livančić.

Muzički dio programa izveli su učenici pod sloganom „Na mladima svijet (p)ostaje, o(p)staje i ostaje”. Razlozi  za organizovanje ovakvog događaja su višestruki, kazao je velečasni Vlatko Rosić, direktor KŠC-a.

„Najprije smo htjeli konačno organizovati događaj u kojem će naši učenici sudjelovati, jer nismo imali priliku organizovati niti jednu manifestaciju u protekloj školskoj godini zbog pandemije korona virusa, te su se i naši učenici i nastavnici zaželjeli nastupa. Isto tako, otkako sam postao predsjednik podružnice HKD „Napredak“ u Zenici nismo imali priliku organizirati bilo kakav događaj zbog već spomenutih razloga. S toga smo odlučili pred kraj školske godine udružiti snage KŠC-a i Napretka i organizovati događaj koji će staviti tačku na još jednu godinu punu izazova za sve nas“, kazao je okupljenim učenicima i roditeljima velečasni Rosić.

„Poruke koje smo htjeli poslati su višestruke i višeslojne, od ekoloških preko estetskih pa do egzistencijalnih pitanja, kao što sam moto koncerta i izložbe glasi: „Na mladima svijet (p)ostaje, o(p)staje i ostaje“. Ovaj svijet izgrađujemo zajedno sa mladim ljudima i za njih, jer će zbog njih i opstati i njima ostati ovaj svijet. Ali je ključno pitanje kakav svijet im ostavljamo, odnosno kako smo ih uspjeli odgojiti da oni danas-sutra vode ovo čovječanstvo izgrađuju bolji i pravedniji svijet. Naravno da su ovo pitanja i izazovi koji opterećuju cijeli svijet, ali i mi u KŠC-u i Napretku se trudimo dati svoj doprinos odgajajući mlade naraštaje za ispravne i neprolazne vrijednosti“, zaključio je.

Velečasni Vlatko Rosić se zahvalio učenicima, nastavnicima, ali i svim ostalim koji su bili uključeni u organizaciju ovog događaja.

 

Izvor: zenicainfo.ba