Muzej grada Zenica organizovao radionice za učenike

Rjeđe nego obično i uz poštivanje svih zdravstvenih mjera, Muzej grada Zenice nastavlja svoje edukativne radionice za učenike osnovnih škola o antičkoj istoriji Zenice. „Rimljani zauvijek“ bila je tema radionice održane minulog vikenda.

U želji da dokažemo da nismo repa bez korijena, kroz ove radionice, kaže direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, učenicima na jedan drugačiji način objašnjavamo i pokazujemo kako je prostor današnje Zenice, nekadašnje rimske Bistua Nove izgledao u prvom i drugom stoljeću nove ere. Svo to antičko blago, kroz prigodne replike, nastojimo da prikažemo na njima osoben način, kroz igru i taktilne predmete. To otvara i prostor za osobe sa posebnim potrebama jer eksponati mogu da se opipaju i da steknu dojam kako je izgledao mozaik, prehrana ili ukrasi u ta drevna vremena“, ističe Jašarević.

Projekat ovih radionica trebao je trajati dvije godine, ali zbog ograničenja prouzročenih pandemijom korona virusa, vjerovatno će biti produžen na četiri godine. U godini koju obilježava globalna borba protiv virusa, Muzej grada Zenice nastavlja i svoje učešće u regionalnom projektu „Ilirologija“ kojeg finansira Western Balkan fondacija. Njegov je cilj, kroz prigodne radionice, podsjećanje na Ilire, starosjedioce Balkana i to kroz formate književnosti, stripa i muzike.

Pokušaćemo da po osnovu tih radionica uradimo regionalne zbirke priča i stripova koje se tiču našeg Ilirskog naslijeđa, a u čijim temeljima su Teuta, Baton i drugi likovi iz Ilirske istorije i mitologije“, kaže nam direktor zeničkog muzeja.

Bez otkrivanja detalja, Adnadin Jašarević nam kaže kako bi jedan od produkata ovog projekta trebao biti album obrada hitova grupe „Metalica“ na način srednjovjekovne muzike.

 

Izvor: zenicainfo.ba