Premijera predstave “Ugasimo svjetlo”

U zeničkom pozorištu spremna je nova premijera prema angažirnom tekstu koji propituje i ruši predrasude autorice Lejla Karamujić. Riječ je o premijeri predstave „Ugasimo svjetlo“ u režiji Lajle Kaikčije koja će biti održana u četvrtak 20. januara na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U predstavi – duo drami „Ugasimo svjetlo“ igraju Faketa Saligbegović Avdagić i Sabina Kulenović članice drame BNP-a Zenica.

Prvi nam je put da smo same na sceni, iako do sada imamo nebrojeno scenskih nastupa, kaže Sabina Kulenović, ne otkrivajuči da li je ovo prvi put i da igra ulogu članice istospolnog braka. Naime u predstavi, duo-drami Lajle Kaikčije „Ugasimo svjetlo“ igra s kolegicom Faketom Salihbegović Avdagić, Sabina Miru Faketa Selmu, koje, osim što su u braku razgivaraju na jednom ljudskom nivou, bez obzira na seksualnu orijentaciju – kao čovjek s čovjekom.

„ Moj lik je Mira i ja moram priznati da sam se ja s njom malo gombala. Smatram se vrlo tolerantnom osobom, ali sam znala ustati u četiri ujutro i pitati se: kako Mira može biti toliko tolerantna s obzirom na sve okolnosti. Stalno sam se pitala koji je to način, šta se desilo Miri da postane takva. Što se samog rada na predstavi tiče, vjerujte, iznimna je situacija da na sceni imate samo dvije žene. Ali s Faketom, s Faketom je kako da kažem …. mi se znamo cijeli život, mi znamo kako dišemo..“ , kazala je na današnjoj press konferenciji glumica Kulenović.

BNP Zenica uvijek postavlja nove granice i nove tekstove, pozorište koje je uvijek otvoreno za novo, drugo i  drugačije i ovaj put uprizorava priču Lejla Karamujić, koja nije hrabra, već samo iskrena, kao i sam ansambl pomenutog pozorišta. Karamujić, kojoj je ovo drugi put nakon „Ljudožderki“ da sarađuje sa zeničkim teatrom, prema riječima redateljice predstave „Ugasimo svjetlo“ uglavnom u centar pažnje svojih tekstova stavlja marginalizirane grupe.

 To su stari, to su bolesni, to su mentalno oboljeli, to su istospolne veze, to su znači svi oni koji ovom društvu nisu dobrodošli. To su ljudi za koje svi znamo da postoje, ali nas se ne tiče ili imamo vrlo negativan stav o njima“, ističe redateljica Lajla Kaikčija.

Prema riječima autorice teksta Lejle Karamujić sreća je da postoje pozorišta kakvo je zeničko koja su otvorena za tu vrstu tekstova.

Riječ je o domaćem, društveno angažirnom tekstu koji propituje i ruši predrasude u predstavi  „Ugasimo svjetlo“ čija je premijera zakazana za prekosutra 20. januara u 19:30 sati.

 

Izvor: zenicainfo.ba