Privodi se kraju višemjesečni projekat “Osjeti teatar”

Nezavisna teatarska grupa iz Zenice, “Studio teatar“ privodi ovog vikenda kraju svoj višemjesečni projekat „Osjeti teatar“, koji je uključio djecu i omladinu i pozorišne profesionalce iz četiri opštine u Federaciji BiH.

Projekat je realizovan zahvaljujući podršci Međunarodne organizacije za migracije i Američke organizacije za međunarodni razvoj(USAID). “Spojiti nespojivo i dovesti teatar u sredine u kojima ga nema bila je osnovna zamisao ovog projekta“, kaže projekt menadžer Studio teatra Mirza Begović. Osnovci i srednjoškolci iz Travnika, Busovače, Vareša i Donjeg Vakufa udružili su se sa pozorišnim profesionalcima i svako od njih je producirao pravu pozorišnu predstavu. Dio cijele priče je i izgradnja amfiteatra u Kaćunima u Busovači gdje će se održati i završni program i što je jedinstven projekat u BiH. “Projekat je prepoznala Međunarodna organizacija za migracije(IOM). Festival počinje u nedjelju i otvorićemo ga omladinskom predstavom „Nismo svi iz ljubavi“iz Busovače. Sviraće jedan odličan „ulični bend“ na koktel partiju. Drugu i treću noć publika će moći da pogleda još po dvije predstave. Festival će zatvoriti komedija „Državni lopov“ u produkciji Studio teatra“, ističe Mirza Begović.

Sedamdeset mladih ljudi uživaće u druženju i pratećim programima u Busovači, napominje Begović. Važno je za Studio teatar da su osnovali i bratsko udruženje „Amfiteatar“. “Ono će se u suštini baviti organizacijom događaja na postojeće dvije lokacije u Busovači. To je specifično za cijelu BiH jer u Zenici nemamo ljetnu pozornicu nego se ljetni događaji organizuju na mobilnim pozornicama. Mi smo kroz ovaj projekat u Busovači izgradili već dva amfiteatra“, podsjeća Mirza Begović. Biće ovo jedna lijepa priča za malu sredinu kakva je Busovača i svojevrsna repriza sve uspješnijeg festivala „Ljetne večeri Studio teatra“. Naša čarobna teatarska ljetna priča pod otvorenim nebom se širi, zaključuje Mirza Begović uz poziv svim zainteresovanim da u nedjelju, 25. jula budu u Busovači.

 

Izvor: zenicainfo.ba