Prvi diplomanti softverskog inžinjerstva u Zenici

Na Politehničkom fakultetu u Zenici, jučer i danas su odbranjeni prvi diplomski radovi novog usmjerenja softversko inžinjerstvo.

U aprilu 2018. godine, Skupština ZDK usvojila je Elaborat o opravdanosti pokretanja još jednog trogodišnjeg studijskog programa, Softversko inžinjerstvo. Prvi diplomanti tog odsjeka, Amar Ćatović i Ahmet Durmić ove sedmice odbranili su svoje završne radove, čime Zenica i ZDK postaju bogatiji za novi profil zanimanja.

„Ovo znači puno, prije svega za mlade ljude koji ostaju u ovoj državi. Njihovo znanje je temelj onoga što nas čeka. Kolege su pokazale visok nivo znanja i vještina koje su stekli tokom školovanja ali i kroz samostalni rad. Ovo je za Univerzitet veoma veliko“, poručuje prof. Dr. Jasmin Azemović.

Softversko inžinjerstvo jedna je od najperspektivnijih privrednih grana, kako kod nas, tako i u svijetu. Predstavlja veliku šansu za digitalizaciju ekonomije našeg grada, kantona i države, te prelazak s prljave bazne industrije u napredne tehnologije.

„Ovo je svakako budućnost, ne samo Zenice nego i Bosne i Hercegovine. Informacione tehnologije su grana privrede u kojoj su potrebna najmanja ulaganja. Jedino što vam treba je dobra internet konekcija, računari i stručni ljudi“, rekao nam je profesor Samir Lemeš.

Kako navode, na Politehničkom fakultetu je da stvaraju ovaj kadar, da školuju ljude, te da im prenesu znanja koja posjeduju  ljudi iz akademske zajednice i okruženja privrede. Navode i da Politehnički fakultet ima najviše studenata na Univerzitetu u Zenici, a nema svoju zgradu.

Ahmet Durmić, današnji diplomant se nada da će njegov rad ugledati svjetlo softverskog tržišta, jer je mnogo truda i rada uloženo u kreiranje istog. Rad je namijenjen ugostiteljskim jedinicama. Podršku je imao od strane kolektiva Politehničkog fakulteta, a praksu je već obavio, te će ostati radno angažovan.

Politehnički fakultet ima perspektivu, ali se nadaju i prijemu novog kadra. Za deset godina, na fakultetu su zaposlena samo 2 nova asistenta iz oblasti građevinarstva, dok je ostalo osoblje preraspodijeljeno s drugih fakulteta Univerziteta u Zenici.

 

Izvor: zenicainfo.ba