Upriličena promocija knjige “Ćuprija”

Jučer je na platou BZK „Preporod“ održana promocija knjige „Ćuprija“ autora Muhameda Ibrahimagića.

2016. godine nastala je ideja šta bih u knjiizi želio da kažem, šta bi sadržavala i evo već sada, čitalac „Ćuprije“ može saznati kako su izgledale nekadašnje zeničke mahale Sejmen, prostor uz Ćupriju – Drveni most, te Odmut i prostor uz Babinu rijeku„, kaže Ibrahimagić.

Ističe da su u prvom planu ljudi, porodice koje su živjele u tom dijelu Zenice, njihov život, interesi i zanimanjima kao i dio onoga što ih je pratilo kroz život. Čitalac će u knjizi pronaći vrijeme kada se više družilo, manje imalo, kada su se sve komšije znale, kada se dijelilo i dobro i zlo.

Nažalost, ta vremena su iza nas, a svjedoci smo da danas nije neobično da se ni prve komšije ne poznaju“, ističe Ibrahimagić.

Muhamed Ibrahimagić, autor knjige “Ćuprija”

Posebnost knjige je što se autor koristio kartama pa će oni koji knjigu budu čitali, moći i da vide kako su tada izgledale saobraćajnice, vodotoci, porodični i drugi objekti .

Pisac ovog izuzetnog djela je tri godine proveo prikupljajući informacije, ali i imena i prezimena Zeničana, kojih se u konačnici, među koricama knjige, našlo preko 1.500, ali prostorni fokus zadržala je zenička drvena ćuprija.

Ako ova knjiga, pored uspomene na moje najmilije, probudi makar nova sjećanja i emocije na minula vremena, ali i nekog motiviše da sazna više o mahali Sejmen, te lokalitetima: Ćuprija, Odmut-Obala, Bilmišće, Jagnjišće i prostor uz ušće Babine rijeke, prvenstveno u 20. vijeku, smatrat ću da sam u svojoj namjeri uspio“, kaže autor knjige „Ćuprija“ Muhamed Ibrahimagić.

Izdavač knjige je BZK „Preporod“ Zenica.

 

Izvor: zenicainfo.ba