Žensko lice Zenice – Izložba foto kolaža Elene Subach

Udruženje “Naš most” Zenica otvara novi prostor i novu izložbu.

U četvrtak, 15. jula ove godine, u prostorijama udruženja u ulici Maršala Tita 22., bit će upriličeno otvaranje novog radnog i izložbenog prostora koji je udruženju krajem prošle godine ustupila zenička Gradska uprava.
Sredstva za adaptaciju dobijenog prostora prikupljena su putem online aukcije slika održane u decembru prošle godine i donacija brojnih Zeničana i Zeničanki. U novom prostoru održavaće se likovni susreti, izložbe i radionice slikanja i kreativnog stvaranja, te drugi kulturni programi.
Tim povodom, istog dana bit će otvorena izložba foto-kolaža ukrajinske umjetnice Elene Subach nazvana “Žensko lice Zenice”. Subach je arhivsku fotografsku građu učesnica međunarodnog umjetničkog projekta “Žensko lice Zenice” pretvorila u zanimljiv umjetnički i aktivistički poduhvat baziran na pričama šest Zeničanki: Sabihe Bajramović, Melihe Bičo Družić, Mare Sujić Božić, Lejle Ramić Pejić, Gordane Mišetić i Zdena Šarić.
Eksplozivni radovi Subach samo su neki od brojnih rezultata zapaženog međunarodnog projekta “Žensko lice Zenice”, koji je na inovativan način dokumentovao društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu. U okviru projekta, između ostalog, kreirana je i tzv. “ženska mapa Zenice” i ženski audio vodič.
Svi zainteresovani/e za zvučne šetnje kroz Zenicu duž tzv. “ženske mape” mogu pristupiti audio vodiču nazvanom “Žensko lice Zenice” kad god to žele putem linka: https://soundcloud.com/…/zensko-lice-zenice-audio-tura-bcs. Za slušanje audio vodiča potreban je pametni telefon s internet konekcijom i slušalicama. Detaljnije informacije su dostupne na Facebook događaju Žensko lice Zenice.
Projekat “Žensko lice Zenice” zajedno su provele organizacije Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj, i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj.
Partner na projektu je zeničko udruženje Naša djeca.