Amel Novalić i Lolita Furundžija najupješniji sportisti SBK

U Donjem Vakufu  je održana manifestacija „Izbor najboljih sportista Srednjobosanskog kantona za 2015. godinu“, koju je po trinaesti put organizirao Sportski savez SBK/KSB. Dodijeljene su 24 nagrade za najbolje sportiste i sportske kolektive, te osamnaest specijalnih nagrada za organizacijski i sistematski doprinos u oblasti sporta.

Tako su za najbolje sportiste SBK u 2015. godini proglašeni Amel Novalić član Taekwondo kluba Bugojno i džudistkinja Lolita Furundžija iz JK “Vitez”. Najuspješniji u ekipnim sportovima su nogometaš Ivan Rezdeušek iz NK Travnik i nogometašica Ana Bojnić iz ŽNK Mladost Nević Polje.

Nagradu publike  dobio je košarkaš Nedim Mustafica član KK Promo iz Donjeg Vakufa.

Najuspješnija kadetska ekipa u muškoj konkurenciji je Košarkaški klub Novi Travnik, a ženskoj ŽNK Mladost, dok su kod juniora najbolji bili nogometaši NK Metalleghe BSI iz Jajca, te kod žena odbojkašice OK Vitez.

Kod seniora najbolja muška ekipa su košarkaši Promo iz Donjeg Vakufa, a kod žena nogometašice ŽNK Mladost. Najuspješnija ekipa u kategoriji sportista s tjelesnim oštećenjem su odbojkaši KSO “Iskra“ Bugojno. Najuspješniji trener iz ekipnih sportova je Velimir Suban iz ŽNK Mladost Nević Polje, a pojedinačnih Ivan Stojak iz džudo kluba Vitez.

Najuspješniji sportista u kategoriji sportista sa tjelesnim oštećenjem iz ekipnih sportova je odbojkaš Aldin Batić iz KSO Iskra Bugojno, a pojedinačnih šahista Nihad Ohran iz ŠK Iskra Bugojno. Najuspješnija sportašica kadetkinja iz ekipnih sportova je nogometašica Vina Crnoja iz ŽNK Mladost, a pojedinačnih karatašica Nedžmina Varupa iz KK Mladost Vitez. Kod kadeta iz ekipnih sportova najbolji je košarkaš Kristijan Janković iz Novog Travnika, a pojedinačnih džudist Filip Stojak iz Viteza.

Kod juniorki pojedinačno najuspješnija je karatašica Amina Tahirović iz Travnika, a iz ekipnih sportova odbojkašica Matea Čuturić iz Viteza.

U kategoriji juniora pojedinačno je najbolji bokser Ivan Guzina iz Novog Tarvnika, a iz ekipnih sportova nogometaš Josip Aščić iz Metalleghe BSI Jajce.

Sportski savez SBK/KSB dodijelio je i specijalna priznanja, pa su nagrade za životno djelo dobili Marcel Kučinski, te Elvedin Varupa posthumno i Fahrudin Junuzović posthumno. Zlatne plakete dobili su Rašid Tihak i rukometašice Iskra iz Bugojna.

Srebrena plaketa pripala je Željku Andriću, a bronzana Enveru Đidiću.

Za najboljeg sportskog radnika proglašena je Emsada Batić, dok je priznanje “Sportski novinar SBK-a 2015. godine” dobio Samir Pinjo novinar Dnevnog avaza.

Selektor košarkaške kadetske reprezentacije BiH, Josip Pandža, dobio je posebno priznanje za osvojeno prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu za kadete.

Posebna priznanja dobili su i karatašica Amina Adilović, sportska ribolovna društva Vrbas Donji Vakuf i Zlatovčica Jajce, Mila Čavara, Aida i Besim Muminović, karatist Arnes Zahirović, te Amina Abdibegović za uspjeh u tae-kwon-do na prvenstvu Balkana. Nagrade najboljim sportistima uručila je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Katica Čerkez.

Na kraju SS SBK/KSB je dodijelio  zahvalnicu Općini Donji Vakuf za uspješnu organizaciju izbora najboljih sportista.

Kenan Kavazović