FOTO: Zenica domaćin 22. Međunarodnog šahovskog turnira “Zenica 2020”

Ovog vikenda Zenica je domaćin 22. Međunarodnog šahovskog turnira “Zenica 2020”. Na poziv organizatora Šahovskog kluba “Preporod” odazvalo se 58 šahista i šahistkinja iz četiri države.

Osim BiH na turniru učestvuju šahisti iz Crne Gore, Srbije i Danske, a na listi učesnika su trojica velemajstora: prošlogodišnji pobjednik Denis Kadrić, zatim Milan Vukić i Dalibor Stojanović. Za jednu od vrijednih nagrada borit će se i četiri intermajstora: Vlado Jakovljević, Aleksandar Savanović, Dušan Lekić i Goran Trkulja. Od zeničkih šahista između ostalih učestvuju: Goran Trkulja, Halid Bajramović, Vahdet Patković, Evel Karalić i drugi. Igra se Švicarski sistem od sedam kola, a tempo igre je 30 minuta po igraču za cijelu partiju.

„Nakon svih problema sa pandemijom moramo krenuti dalje. Drago mi je da se šah vraća na stare staze slave. Na 22. Međunarodnom turniru “Zenica 2020” je 58 šahista i šahistkinja iz četiri zemlje. Naša zemlja je naravno najzastupljenija,a drago mi je što učestvuje mnogo mladih šahista, zatim velemajstora i intermajstora koji podižu nivo kvaliteta tunrira. Ovaj turnir vraća Zenicu na mjesto koje zaslužuje i sigurno je među najboljima kada je šah u pitanju“, izjavio je Vedad Šestić, direktor turnira.

Nagradni fond u ukupnom iznosu od 2.190,00 KM bit će raspoređen na deset prvoplasiranih šahista. Međunarodni šahovski turnir “Zenica 2020” održava se u restoranu Tapas. Organizator Šahovski klub “Preporod” je u raspisu za turnir naglasio strogo poštivanje epidemioloških mjera za Covid-19 i nije dozvoljeno prisustvu publike.

 

Izvor: zenicainfo.ba