Jasno smo rekli da nam je cilj odlazak na EP, nećemo odustajati od toga

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u septembru započinje novi ciklus u UEFA Ligi nacija, u kojoj će u ovoj sezoni nastupati u najjačoj, A-diviziji.

Nogometaši BiH su u grupi s Italijom, Poljskom i Holandijom, a termini susreta u Ligi nacija su 3. – 5. septembar i 6. – 8. septembar, 10./11. i 13./14. oktobar, te 14./15. – 17./18. novembar.

U međuvremenu će izabranici selektora Duška Bajevića odigrati i susrete baraža prošlosezonske Lige nacija. Reprezentacija BiH 8. oktobra dočekat će Sjevernu Irsku, a ukoliko prođe ovu prepreku u finalu će 12. novembra igrati s boljim iz duela Slovačke i Republike Irske. Pobjednik će izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Selektor Bjaveć kaže da se moramo prilagoditi ovom kalendaru jer je on zvaničan.

– Moramo prihvatiti to što je ponuđeno. Mi smo jasno rekli šta je naš cilj i još jednom ću ponoviti da je to odlazak na EURO. Važno nam je da naši reprezentativci igraju u svojim klubovima i da dođu spremni na okupljanje. Nastavićemo kao i do sada da održavamo komunikaciju sa igračima te da dijelimo razmišljanja i zadatke. S obzirom na to da su dueli u Ligi nacija zakazani ranije, gostujemo u Italiji a onda kod kuće igramo sa Poljskom, imaćemo priliku već da neke stvari probamo prije utakmice sa Sjevernom Irskom. U svakom slučaju moramo se dobro pripremiti, biće teško, ali nema odustajanja od onoga što smo zacrtali. Važno je samo da se stabilizuje ova situacija sa koronom i da se počne normalno trenirati i igrati – kazao je Bajević.