Jovanović: Prekid košarkaškog prvenstva je najbolja odluka koju smo donijeli

Košarkaški savez BiH za razliku od nekolicine drugih saveza u našoj zemlji još 12. marta donio je odluku o prekidu takmičenja u ligama kojima rukovodi. Nakon toga proglašeni su pobjednici čime je praktično okončana košarkaška sezona u BiH. Ova odluka pokazala se ubrzo kao ispravna. Imala je za cilj da se zaštiti zdravlje sportista, ali i da se pomogne klubovima.

„Ja kao član Upravnog odbora KS BiH bio sam za to da se okonča prvenstvo. Morali smo misliti na zdravlje ljudi. Na kraju se ispostavilo da smo jedan od saveza koji je to uradio na najbezbolniji način. Bilo je ostalo samo dva kola do kraja i play off. Mislim da je odluka bila u inetersu košarke.Ova odluka je imala i pozitivan finansijski efekat na klubove a mogli su pustiti i strane igrače da odu kući“, naglasio je Feđa Jovanović , član Upravnog odbora KS BiH i ujedno predsjednik Košarkaškog saveza Zeničko-dobojskog kantona.

Pandemija Covid-19 će imati negativne efekte na sport i razvoj mladih košarkaša, ali i na klubove u našoj državi. Sigurno će trebati dosta vremena za oporavak.

„Pandemija je ozbiljna stvar. Košarkaški savez donio je nekoliko odluka vezanih za ovo stanje. Sve će se negativno odraziti na košarku. Velika pauza za košarkaše u kojoj nisu mogli trenirati i trebaće im dosta vremena da se vrate u formu. Sam način treniranja sa manjim brojem ljudi na jednom mjestu. Ipak najviše se bojim toga da će svi rezati finansijsku podršku klubovima i sportistima. Svi će rezati na sportu, što nije dobro. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve koji odlučuju o sudbini sporta da ne režu finansijsku podršku. To je ono što dajemo našoj djeci, jer djeci treba sport. Mi ćemo se potruditi da zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo napravimo seminar za trenere gdje će proći edukaciju kako se boriti i živjeti sa koronom“, najavio je Feđa Jovanović nove aktivnosti košarkaškog saveza Ze-do kantona.

Košarkaški savez ZDK-a već dvije decenije organizuje Ligu mladih u kojoj učestvuje 20 klubova u svim starosnim kategorijama.

„Po tome smo prepoznatljivi. To jedno od najorganizovanijih takmičenja u regiji. Sedmično se odigra po stotinu utakmica. To su mladi od predpionira, pionira, kadeta i juniora. Ze-do kanton je prepoznao ovaj projekat i svake godine nas podržava. Sa ovim projektom nastavićemo i u narednom periodu”, izjavio je za kraj Feđa Jovanović.

Košarkaški savez ZDK-a ima tri predstavnika u elitnom košarkaškom takmičenju. Košarkaške klubove: Kakanj, KŽK Čelik i ŽKK Jumper. U savezu kažu da im je želja da se i košarkaški klub Čelik u skorije vrijeme vrati u društvo najboljih, jer Grad Zenica sa najkvalitetnijom sportskom infrastrukturom zaslužuje da ima i muški klub u premijer ligi-Ligi 12.

 

Izvor: zenicainfo.ba