Nakon 47 golova u Švicarskoj – Aldin Turkeš pozvan u reprezentaciju BiH

Dušan Bajević pozvao je Aldina Turkeša (24) za utakmice reprezentacije BiH u novembru.

Napadač Lausanne Sport ima sjajnu statistiku već tri sezone. U dvije sezone u drugoj švicarskoj ligi zabio je čak 43 gola, a isto je tako nastavio u švicarskom šampionatu gdje je ove sezone postigao tri gola u ligi i jedan u kupu.

Trukeš je nedavno potpisao novi ugovor sa Lausannom do 2023. godine.

Ranije je samo jednom igrao za U21 BiH protiv Portugala u kvalifikacijama, što je bilo dovoljno da odmah zabije pogotak.

“Rođen sam u švicarskom gradu Zugu, ali porijeklom sam iz Tešnja. Moji roditelji su rođeni u Tešnju. Imam porodicu u Tešnju i volim da dođem u taj grad kada god imam vremena. Otac mi je igrao fudbal i uvijek me motivisao te mi davao korisne savjete. Od malih nogu sam imao jasan cilj, a to je da postanem veliki fudbaler. Svoju karijeru sam počeo u klubu FC Rotkreuz. Nadam se da će moja karijera potrajati još dugo”, izjavio je u augustu Turkeš.

Turkeš je visok 1,93 m, dešnjak je, te igra na poziciji centarfora. Trenutna vrijednost mu iznosi oko 1.5 miliona eura.

Ranije je igrao za omladinske selekcije Luzerna i Zuricha, nakon čega potpisuje profesionalni ugovor za Zurichom 2016. godine. Karijeru je kasnije nastavio u Vaduzu, Raperswill Joni, odakle 2019. godine dolazi u Lausannu.