Nikad jača ženska odbojkaška reprezentacija BiH u Zenici ovjerava vizu za Euro

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je nakratko boravila u Zenici gdje će od 14. do 16. maja igrati utakmice drugog kvalifikacionog turnira za odlazak na Evropsko prvenstvo 2021. godine i šest utakmica CEV Srebrene lige od 28. maja do 03. juna. Zahvaljujući dogovoru postignutom na sastanku 21. maja 2019. godine, Grad Zenica postao je jedan od najvažnijih partnera Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, te će nakon Evropskog prvenstva za juniorke održanog u avgustu prošle godine, Zenica u drugoj polovini maja i početkom juna ove godine biti regionalni centar odbojkaških i sportskih dešavanja.

Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj su o predstojećim reprezentativnim aktivnostima govorili predsjednik OS BiH Alija Fatić, selektor Stevan Ljubičić, reprezentativke Edina Begić i Anđelka Radišković.

„Uvijek rado dolazimo u Zenicu jer ovdje imamo vrhunske uslove i ovdje smo srdačno primljeni od strane svih, a posebno gradonačelnika Kasumovića. On je je jedini bio tu kada su drugi gradovi okretali leđa i prepustili odbojkašku selekciju samoj sebi. Danas imamo vrhunski tim, najbolje bh. odbojkašice su ovdje, rade pod vodstvom odličnog stručnjaka i optimista sam da ćemo uspjeti u svojoj velikoj želji da se premijerno plasiramo na Evropsko prvenstvo. To bi bio veliki poticaj za sve zaljubljenike u ovaj sport“, kazao je Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH.

U ime Grada Zenica, domaćina ova dva velika sportska događaja, govorio je njegov prvi čovjek, gradonačelnik Fuad Kasumović.

“Nadam se da će Zenica biti sretna i vama, kao i našim nogometnim Zmajevima koji su iz Zenice otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Sjećam se kada mi je prije dvije godine došao predsjednik Fatić i rekao da nemate grad u kojem možete trenirati, grad koji bi vas podržao. Sada smo u Zenici, gdje vam ne smije ništa nedostajati i vaš plasman bit će veliki podvig za čitavu BiH. Vjerujem da će se poboljšati epidemiološka situacija i da će bar ograničen broj gledatelja moći prisustvovati utakmicama. U tom slučaju na skromnu zaradu mogu računati i naši lokalni ugostitelji, hotelijeri i drugi, što nam je osim podrške sportistima također jedan od ciljeva ovakvih projekata“, obraćajući se reprezentativkama BiH i novinarima rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Stručni štab i reprezentativke koje se za nastupe pripremaju u Kaknju, vjeruju da u konkurenciji Slovenije, Češke Republike i Latvije mogu do plasmana na Euro.

„Zadovoljni smo uslovima koje imamo na pripremama i ovim gdje ćemo igrati. Nemamo još puno vremena, 6. maja nam je prva utakmica. Raduje me pristup djevojaka, ozbiljnost, atmosfera i sigurno je da se možemo nečemu nadati. Slovenke i Čehinje su papirnate favoritkinje zbog kontinuiteta nastupa na velikim takmičenjima ali vjerujem u ovaj tim i nadam se najboljem“, izjavio je Stevan Ljubičić, selektor BiH

Kapiten reprezentacije BiH Edina Begić nakon još jedne uspješne profesionalne sezone u Italiji, promijenila je klub i seli u moskovski Dinamo. Ona kao i njena iskusnija kolegica Anđelka Radišković koja nastupa u Sloveniji, nada se dobrim igrama i rezultatima.

„Mnogo nam znači velika podrška i dobri uslovi za rad. Imamo malo vremena do kraja priprema i turnira u kojem su Slovenija, Češka i Latvija veoma jake reprezentacije. Svjesne smo da moramo dati svoj maksimum u svakom meču kako bi ispisale jednu lijepu priču i plasirale se na Evropsko prvenstvo što bi mnogo značilo ne samo nama, nego cijeloj BiH”, izjavila je Edina Begić.

Najbolje bh. odbojkašice u Latviji igraju od 6. do 8. maja, nakon čega se vraćaju u Zenicu gdje će se od 14. do 16. maja igrati drugi turnir kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine. CEV Srebrena liga za odbojkašice na programu je od 28. maja do 03. juna 2021. godine, a osim BiH u grupi se još nalaze reprezentacije Portugala, Estonije i Latvije.