Novi stadion Zmajeva: Pogledajte kako će izgledati BiH Arena

Predstavnici UEFA i FIFA u januaru su posjetili Fudbalski savez BiH, a fotografije sa sastanka pokazale su da na zidovima prostorija u zgradi FS BiH već stoje slike novog stadiona reprezentacije BiH.

Kako saznajemo stadion će se zvati “BiH arena”, biće kapaciteta 30.000 mjesta i ispunjavaće uslove za odigravanje svih UEFA i FIFA takmičenja.

Nezvanična informacija je da su UEFA i FIFA već potvrdile kako će pomoći ovaj projekat, ali da očekuju da lokalne vlasti osiguraju zemljište i projekat izgradnje, što su u Općini Novi Grad spremni učiniti kroz ustupljivanje zemljišta u naselju Halilovići. Treba napomenuti da je lokaciju novog stadiona prošle godine obišao i Ministar civilnih poslova BiH, te time potvrdio interes za ovim projektom.

FS BiH bi aplicirao da se otvorenje stadiona održi kroz ugošćavanje nekog UEFA ili FIFA kup takmičenja.

Halilovići izgledaju kao odlična lokacija za novi stadion, jer se nalaze blizu izlaza autoputa, koji bi kako je planirano trebao dolaziti praktično do samog stadiona do završetka izgradnje.

Stadion bi lokacijski bio u cjelini sportskog centra “Safet Zajko” koji građanima Sarajeva već godinama nudi najraznovrsnije infrastrukturne sadržaje za rekreativni i profesionalni sport.

Koncept kombinacije ustupljenog zemljišta od strane lokalne zajednice i finansija od strane UEFA-e i FIFA-e trebao bi biti sličan konceptu po kojem je izgrađen Trening centar FS BiH gdje je zemljište ustupio Grad Zenica, a novac europska i svjetska fudbalska kuća.

Inače, uz pomoć projekata na koje je aplicirao FS BiH diljem države se već grade ili su planirani infrastrukturni fudbalski projekti. Na stadionu Grbavica se nakon rekonstrukcije travnjaka postavlja krov na istočnoj tribini, Bilino Polje je dobilo novi prostor za medije, u Tomislavgradu se gradi novi teren, u Prnjavoru je dogovorena izgradnja kompletnog novog trening kampa, u Zenici je dogovoreno proširenje postojećeg Trening centra, na stadionu Koševo će Općina Centar i FS BiH dati po 200.000 KM za modernizaciju stadiona…

O realnim datumima izgradnje još uvijek se ne govori.