Odbojkašice BiH na korak od historijskog uspjeha, potvrda plasmana na EP na turniru u Zenici

Drugi turnir u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ženska seniorska odbojkaška reprezentacija igra u Zenici od 14. do 16. maja.

Na prvom turniru u Latviji naše odbojkašice upisale su dvije pobjede protiv Latvije i Slovenije dok su u trećem meču poražene od Češke. Sa dvije pobjede i jednim porazom izabranice selektora Stevana Ljubičića stigle su na korak do plasmana na Evropsko prvenstvo.

„U najavi prvog tunrira smo govorili da tri ekipe sa podjednakim kvalitetom i rejtingom spadaju u uži krug favorita. Ono što je meni najbitnije da smo mi zdravi, da je motiv zaista na visokom nivou. Djevojke daju maksimum na svakom treningu. Mi sada imamo više mogućnosti za taktičku pripremu i da mnogo spremniji izađemo na ove utakmice u Zenici“, izjavio je na današnjoj press konferenciji selektor ženske odbojkaške rezprezentacije BIH Stevan Ljubičić.

U prvom meču u zeničkoj Areni bh. odbojkašice odmjeriće snage sa liderom grupe, selekcijom Češke. Dan kasnije igraju protiv Latvije, a 16.maja sa Slovenijom.

„Čeka nas drugi turnir koji će biti mnogo teži, ali sigurno će sve djevojke dati svoj maksimum, boriti se za svaki poen. Podrška publike će nam dati mnogo elana i nadamo se uspjehu kojeg priželjkujemo“, kazala je reprezentativka Ajla  Paradžik

Kako je potvrđeno na današnjoj press konferenciji Krizni štab ZDK-a uz pridržavanje svih epidemioloških mjera dozvolio je prisustvo publike u zeničkoj Areni. Prema kapacitetu dvorane susret kvalifikacija moći će pratiti oko 1000 gledalaca.

„Poslije prvog turnira mislim da smo ostvarili jako pozitivan rezultat i sa nestrpljenjem očekujemo ovaj turniru u Zenici. Siguran sam da će ovo što je konačno odobreno da se uz određeni broj gledalaca odigra ovaj turnir dati vjetar u leđa kako meni i mom stručnom štabu tako i djevojkama“, izjavio je selektor Stevan Ljubičić .

Po završetku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine, najbolje odbojkašice BiH u Zenici će od 27. maja do 03. juna odigrati dva turnira CEV Srebrene lige, gdje će im protivnice  biti selekcije Portugala, Estonije i Latvije.