Povratak navijača na stadione i dalje zavisi od entiteta, očekuje se inicijativa NS BiH

Iako je epidemiloška situacija u Bosni i Hercegovini mnogo bolja nego u periodu kada je zabranjeno prisustvo navijača na stadionima širom BiH, još uvijek nema naznaka da će se proljetni dio Premijer lige BiH igrati pred navijačima.

Odluka Štaba civilne zaštite ZHK je danas odjeknula širom BiH, no po svemu sudeći nerealan je scenarij u kojem bi se samo na domaćim utakmicama Širokog Brijega na stadionu Pecara nalazili gledatelji.

Naime, Nogometni savez BiH je nadležan za Premijer ligu i njena pravila, te odluka Štaba civilne zaštite ZHK neće biti uvažena jer bi u tom slučaju Široki Brijeg dobio veliku prednost u odnosu na ostale klubove.

Konačnu odluku o vraćanju publike na stadione u svojim rukama drži Nogometni savez BiH koji “prebacuje lopticu” na entitetske vlasti.

“Krizni štab FBiH je još tokom jesenje sezone u Premijer ligi BiH razgovarao sa čelnicima Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Mi smo predlagali povratak gledatelja na tribine, ali NS BiH nije pristao na to jer im Fudbalski savez RS nije dao saglasnost i bilo bi nepošteno da se u FBiH igra pred publikom, a u RS-u pred praznim tribinama”, rekao nam je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Dakle, NS BiH najprije mora dobiti dozvolu FS RS koji čeka odluku vlasti manjeg bh. entiteta.

Mi smo spremni da razgovaramo o povratku gledatelja na tribine u proljetnom dijelu sezone ukoliko nam se obrati NS BiH. Naravno, to će zavisiti i od epidemiološke situacije”, dodao je Čerkez.

Dakle, još uvijek je odluka o povratku publike na stadione širom Bosne i Hercegovine na čekanju, a do kada – vidjet ćemo.