ROBIJAŠI ZENICA: “Tražimo konkretna djela i pozitivne rezultate u interesu NK Čelik Zenica!”

Usljed trenutne situacije koja se dešava u NK Čelik, a s kojom je javnost upoznata, ispred navijača ovog zeničkog kluba stiglo je saopćenje za javnost, koje vam prenosimo u cjelosti.

“SPORAZUM! REPROGRAM! DJELA!

Vraćamo se u neko prošlo vrijeme kada su izgledi za opstanak kluba bili iznimno mali i kada su organi kluba često spominjali razne finte kojima bi NK Čelik Zenica kao pravno lice ustvari bio ugašen, a zarad njihovih interesa. Danas je ta borba za opstanak i oporavak kluba samo promijenila oblik, jer borba za reprogram je trajala jako dugo vremena. Od borbe navijača sa nekadašnjim organima kluba, posebno sa skupštinom kluba, do lobiranja za promjenu zakona u Parlamentu FBiH te na kraju do borbe unutar institucija Grada Zenice. Godine su potrošene, ogroman napor uložen, a da bi onda uz određenu štetu koju je klub pretrpio reprogram bio usvojen onoga trenutka kada je Aydin Olgun ušao u klub.

No nećemo sada objašnjavati šta se sve dešavalo u tom periodu, jer javnost je već sigurno odavno upućena niti nam je cilj sada nekog prozivati za nedjela iz prošlosti, jer srž priče u ovom momentu je nešto sasvim drugo. Nakon ulaska turskog „investitora“ u klub, Grad Zenica je počeo uplaćivati rate za reprogram duga prema Poreznoj upravi FBiH i zvanično je uplatio ukupno cca. 350.000 KM. Ipak, nakon nepunih godinu dana reprogram je zaustavljen pošto je klub za vrijeme njegovog mandata u određenom trenutku prestao uplaćivati doprinose tako da je sada klub dužan Upravi za indirektno oporezivanje cca. 250.000 KM, a reprogram duga prema Poreznoj upravi i dalje čeka da bude nastavljen.

Zanimljivo je i to da je Grad Zenica, iako je reprogram zaustavljen, u neznanju nastavio plaćati rate Poreznoj upravi i dodatno uplatio cca. 250.000 KM, sredstva koja i dalje drži Porezna uprava, a također mogu biti i dalje iskorištena ako klub nastavi sa reprogramom. U suprotnom, cca. 600.000 KM sredstava bi bilo bačeno u vjetar, jer ne mogu biti vraćena. Da li Grad Zenica ima luksuz da prospe 600.000 KM naših para, od građana Zenice, i pri tom ne nastavi s reprogramom duga te s tim zapečati sudbinu NK Čelik Zenica, uništi zeničku tradiciju i ugasi ovaj sportski simbol Zenice?

Ono što je jako dobra stvar za klub je to da je 14.10.2020. godine Predstavnički dom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine usvojio Zakon o izmjeni zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima koji omogućava NK Čelik Zenica da nastavi ispunjavati svoje obaveze reprogramom duga prema Poreznoj upravi i naš klub s ovim dobija novu šansu, koju definitivno mora iskoristiti kako bi opstao kao pravno lice. Grad Zenica je po odlukama Gradskog vijeća i svojim odlukama iz prethodnog perioda, ali i odlukama Gradskog vijeća od 20.08.2020. godine dužan u ime kluba nastaviti taj proces reprograma i tako spasiti naš klub, jer i ptice na grani znaju da je Čelik sinonim za Zenicu!

Dvije i pol decenije se klub zaduživao, pa su tako finansijski izvještaji, iako frizirani, konzistentno pokazivali da klub iz godine u godinu negativno posluje, ali sad kad su klub preuzeli članovi kluba, navijači i kada je novi Upravni odbor napravio izvanredne rezultate u vrlo kratkom periodu te vratili preko 1 milion KM duga, zar je i dalje toliki problem da se Gradska uprava nastavi inatiti umjesto da konkretno pomogne, potpiše sporazum koji predstavlja život za klub, a koji im je klub već poslao, te riješi taj reprogram uz ostale stavke koje je Gradsko vijeće već usvojilo?

Što bi rekli Nadrealisti – Đe ba zapelo? Koga vi folirate?

Naš cilj bi trebao biti da svi radimo u interesu kluba. I građani i navijači i privrednici i političari i gradske institucije i svi kojima je imalo stalo do ovog grada i njegovog reprezenta, a posebno sada kada se rađa jedna lijepa priča oko kluba te da iz pepela podignemo našeg starca u visine kako bi se Zenica opet svojim klubom ponosila kao onomad 70-ih ili sredinom 90-ih!

Bez obzira u kojoj ligi igrao, Čelik predstavlja najveći sportski kolektiv u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu i kao takav zaslužuje da bude proglašen od Grada Zenica klubom od značaja. Jedan od krajnjih ciljeva je sigurno depolitizacija, ali da bi se to desilo, politika mora ispoštovati svoj dio, a prije svega zbog odgovornosti koju nosi za situaciju u kojoj se klub nalazi.

Prema tome, reklame, bilbordi, korištenje brenda kluba, slikanje sa obilježjima, snimanje na Bilinom polju, kampanje bez pokrića i šuplja koju prosipate je zloupotreba NK Čelik Zenica. Stoga, usmjerit ćemo vas po ko zna koji put na prave prilike koje i sada imate:

  • Gradonačelnik Kasumović – dosta je bilo priče o stečaju, shvatite da to u Zenici nikad nikom neće proći. Ali nikad! Prihvatite Čelik kao zeničku svetinju za sva vremena i potpišite sporazum, riješite reprogram, javna preduzeća i ostale stavke, a što bi koliko je klubu, svakako i vama trebalo biti u interesu ako se već borite „zenički“ kako volite reći za sebe! Ne ide se inatiti sinovima Zenice i svaki put učiniti nešto za klub samo kada baš morate i kada druge nema već pokušajte jednom učiniti od srca ako je ikako moguće da ne patite ni sebe ni nas! Imate priliku da se pokažete konkretno na djelu!

 

  • SDA – spominjete da ćete dati 1.000.000 KM za klub ako pobijedite na izborima što samim tim govori da ne radite to iskreno zbog oporavka kluba već da ucjenjujete ljude nakon svega što ste prouzrokovali našem starcu da bi se vratili na vlast. Dokle više?! Ne treba se vaš kandidat Pivić slikati sa Čelikovim šalom gdje stigne nego okrenite tu priču i ako želite pomoći klubu onda učinite nešto konkretno sada dok je vrijeme! Iako Grad Zenica prije svih ima odgovornost za rješavanje duga prema Upravi za indirektno oporezivanje, inicijativa u instituciji Zeničko-dobojskog kantona za to pitanje je podnešena 09.2020. godine, pa usvojite zaključak, dodijelite neophodna sredstva klubu i tako možete nešto konkretno učiniti! Imate priliku da se pokažete konkretno na djelu!

 

  • A-SDA – pored inicijative imate mogućnost da doprinesete usvajanju zaključka da se obezbijede sredstva u instituciji Zeničko-dobojskog kantona kako bi klub riješio dug prema Upravi za indirektno oporezivanje. Snimati spotove na Bilinom polju ili samo podnijeti inicijativu nije dovoljno, tražimo rezultat! Imate priliku da se pokažete konkretno na djelu!

 

  • SDP – sada ste u koaliciji sa gradonačelnikom tako da ste saučesnici u njegovom radu. U poziciji ste kada sigurno možete djelovati da se donesu dobre odluke u interesu kluba, a ne da se fintama igrate sa tradicijom kluba. Imate priliku da se pokažete konkretno na djelu!

 

  • NS, SBB, HDZ, DF, NiP, SDBiH i ostali politički subjekti – imate priliku da djelujete ili utječete na sva ova pitanja kao i navedeni, učinite nešto i dajte svoj doprinos jednoj normalnoj gradskoj priči! Imate priliku da se pokažete konkretno na djelu!

Zenička politička sceno imate svi priliku da se pokažete konkretno na djelu! Učinite šta je potrebno kako bi depolitizacija kluba bila moguća. Ne tjerajte nas na poteze očajnika, jer dokazali smo više puta da smo spremni ići do kraja za naš Čelik i ako dođe do toga nažalost niko neće izvući nešto dobro. Spremni smo na proteste protiv svih vas ako ne bude drugog izlaza. Učinite konačno konkretna djela sa pozitivnim rezultatom u interesu kluba, pa se onda kitite perjem do mile volje.

S druge strane, mi smo drugačijeg kova. Nismo vaše boje i prikladni politički, jer naš je izbor jedini, samo Čelik zenički! Robijaši 1988 Zenica nikad neće stati iza neke političke opcije, pa koliko god se morali s vama petljati, a moramo pošto je politika ta koja je uništila klub, ali naše djelovanje u normalnim okolnostima je na južnoj tribini tako da nas ne zanimaju ničiji interesi nego isključivo dobrobit našeg Čelika i uz njega sreća naše Zenice. I vi biste takav način razmišljanja trebali poštovati i na sličan način razmišljati, da se borite za viši cilj ovog grada, pa neka vas građani onda gledaju po normalnim djelima, jer ovo dosad je katastrofa. Vi morate biti naš servis, servis svih građana, a ne obratno. Gospodo da sumiramo…

Tražimo konkretna djela i pozitivne rezultate u interesu NK Čelik Zenica! Acta, non šuplja!”