Tenis se ponovo igra, a na terenu su samo igrači i sudija u stolici

U petak je počeo egzibicioni turnir u njemačkom gradiću Höhr-Grenzhausen, a to je prvo takmičenje na kojem su nastupili teniski profesionalci još od početka marta.

Zbog pandemije koronavirusa prekinuta je teniska sezona, ali je u Höhr-Grenzhausenu organizovan teniski turnir na kojem učestvuju Dustin Brown (239. na ATP listi) koji je prije pet godina pobijedio Rafaela Nadala na Wimbledonu i 143. igrač svijeta Yannick Hanfmann.

Setovi su skraćeni i igraju se na četiri osvojena gema. Na terenu se nalaze samo igrači i sudija u stolici, dok linijskih sudija i sakupljača loptica nema. Teniseri moraju nositi zaštitne maske, dok su jasno označene linije kretanja prilikom dolaska na teren i odlaska s njega kako igrači ne bi došli u kontakt.

Teniski savez Njemačke planira od juna organizovati seriju sličnih turnira. Nagradni fond turnira u Höhr-Grenzhausenu je 25.000 američkih dolara.

Egzibicioni turnir će biti odigran i na privatnom terenu na Flordi, tačnije u West Palm Beachu. Muškarci bi trebali na teren od 8. do 10. maja, a žene od 22. do 24. maja. Oba turnira imat će nagradni fond, a trebali bi nastupiti Matteo Berrettini, Reilly Opelka, Tennys Sandgren, Tommy Paul, Alison Riske, Amanda Anisimova, Daielle Collins i Ajla Tomljanović.