U TKD akademiji “Jale” očekuju da će sa treninzima početi u junu

Zbog pojave pandemije korona virusa klubovi i sportske asocijace širom svijeta bili su prinuđeni da prestanu sa aktivnostima.

Tako je u gotovo svim sportovima u BiH i Zenici. Među onima koji su morali privremeno zatvoriti vrata za svoje članove je i Taekvando akademija Jale iz Zenice.

„Mi smo početkom februara počeli sa trenažnim procesom. Pripremali smo se  za veoma jake turnire. Učestvovali smo samo na dva turnira i spremali smo se za veoma jaka takmičenja koja su se  trebala održati tokom marta i aprila. S obzirom da smo 12. marta prema preporuci Federalnog kriznog štaba stali sa svim aktivnostima, na pauzi smo dva mjeseca, nismo ništa radili i na velikom smo gubitku. Imali smo prošle godine dobre rezultate. Imali smo federalne i državne prvake i očekivali smo ove godine još bolje rezultate, kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima. Ova nas je pandemija zaustavila i ne samo nas već i druge“, izjavio je Jasmin Mujanović Jale, direktor Akademije.

U mjesecu maju i junu očekuje se ublažavanje mjera kada su u pitanju sportski klubovi. U  TA Jale sa nestrpljenjem očekuju povratak na tatami.

„Mi očekujemo da će se naša akademija već od 1. juna uključiti u trenažni proces. Što se tiče domaćih turnira mi očekujemo Kup Federacije i Državno prvenstvo koji su nam najbitniji. Bio sam u kontaktu sa Takevando savezom BIH, još nisu poznati termini za takmičenja. Uskoro se očekuje i sjednica Izvršnog odbora na kojoj će biti poznato više informacija. Evropska taekvando asocijacija je sva takmičenja iz svog kalendara prolongirala za narednu godinu. Ostaju nam domaća takmičenja tako da nećemo biti u prilici da postavimo  kvalifikacione  rezultate za naredna evropska i svjetska prvenstva“, umjereni je optimista  trener Mujanović.

Do 12. marta i pandemije korona virusa TA Jale brojala je 120 članova. Naš sagovornik se nada da dvomjesečna pauza neće oslabiti interes kod mladih za borilačke sportove, odnosno za taekvando, i da će se vratiti u trenažni proces. Za one sa lošijim materijalnim stanjem članstvo u akademiji će biti besplatno.

 

Izvor: zenicainfo.ba