Zenica spremno dočekuje najbolje odbojkašice BiH, Italije, Srbije, Slovačke, Bjelorusije i Poljske

Jučer je u sjedištu Evropske odbojkaške federacije (CEV) održan žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo za juniorke U19 koje će biti održano od 19. do 30. avgusta u Zenici i Osijeku (Hrvatska). Naš grad u grupnoj fazi takmičenja bit će domaćin juniorskim odbojkaškim selekcijama Italije, Srbije, Slovačke, Bjelorusije, Poljske i BiH. Dvije najbolje reprezentacije sa turnira u Osijeku: Hrvatska, Rusija, Fransucka, Turska, Njemačka i Bugarska u drugoj fazi prvenstva u Areni “Husejin Smajlović” igrat će polufinalne mečeve protiv dvije najuspješnije selekcije zeničkog turnira.

„Teško je govoriti o favoritima i koja je grupa jača. Radi se o najboljim reprezentacijama Starog kontinenta. Reprezentacija BiH okuplja se u nedjelju u Lukavcu gdje će se pripremati do dolaska u Zenicu. Imamo kvalitet i vjerujemo da je ovo početak stvaranja jedne sjajne ženske odbojkaške reprezentacije naše države. Sada nam je najbitnije zdravlje sportista i posjetilaca, kao i da sve prođe u najboljem redu. Nadamo se da će nam CEV odobriti i prisustvo publike, što bi dalo veću dimenziju ovom događaju čiji je pokrovitelj Grad Zenica. Gradonačelnik Fuad Kasumović i njegovi saradnici velika su nam podrška i pomoć i zato vjerujemo u uspjeh”, na press konferenciji izjavio je Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH.

Reprezentacije učesnice u Zenicu stižu već od 19. avgusta, a utakmice 1. kola na rasporedu su 22. avgusta. Pet dana igrat će se po tri utakmice, a polufinale i finale na programu su 29. i 30. avgusta u Zenici.

“Pripreme za ovo takmičenje traju već godinu dana i siguran sam da će ovo biti najbolje organizovano Evropsko prvenstvo. Od početka smo naišli na veliku susretljivost i pomoć Grada Zenica i prvog čovjeka ovog lijepog grada. Uključili su se zenički klubovi, ljudi iz Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata, ljekari, policajci i zaista ovdje imamo idealne uslove. Istina, imamo posebnu situaciju sa koronavirusom i tome smo se prilagodili, nadamo se da će prvenstvo početi na vrijeme i da će organizacijski biti spremno za najveći izazov”, kaže Miloš Jelčić, predsjednik Odbojkaškog saveza FBiH.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine uručio je vrijednu sportsku opremu Odbojkaškom savezu BiH, a član OK BiH Milanko Mučibabić tom prilikom je izjavio: “Posebno treba istaći zalaganje organizacionog odbora i grada Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića u pripremi prvenstva. Nadam se kako će i viši nivoi vlasti uzeti učešće u organizaciji i podršci ovog prvenstva. Bez velikih takmičenja nema ni velikih rezultata ni sporta, a ni promocije države i grada. Ovo prvenstvo predstavljat će i sport i BiH, kako u Evropi, tako i u svijetu”.

Ispred Grada Zenica na press konferenciji govorio je Kenan Uzunović, stručni saradnik za sport i zdravstvo pri Gradskoj upravi.

“U ime svih građana Zenice i BiH, gradonačelnika Kasumovića i svoje ličpno ime zahvalio bih se ljudima iz Odbojkaškog saveza BiH, na čelu sa predsjednikom Alijom Fatićem i čelnicima Evropske odbojkaške federacije, posebno predsjedniku Aleksandru Boričiću koji su imali povjerenja u Grad Zenica i ukazali nam čast da budemo domaćini ovog spektakla. Činimo sve kako bi Europsko prvenstvo proteklo bez problema. Vjerujem da će naši gosti iz Zenice ponijeti samo lijepe uspomene”, kazao je Kenan Uzunović.

Finalna utakmica Evropskog prvenstva za juniorke U19 igrat će se u nedjelju, 30. avgusta s početkom u 20 sati.

 

Izvor: zenica.ba