U Travniku održana naučna konferencija “Cyber kriminal i forenzika”

U Travniku održana naučna konferencija “Cyber kriminal i forenzika”

Naučno -stručna konferencija  pod nazivom “Cyber kriminal i forenzika”, održana je u Travniku, u organizaciji Sveučlišta/Univerziteta “Vitez” i Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK), a okupila je stručnjake iz BiH i zemalja regije.

Učesnici Konferencije u svojim radovima obradili su teme  o nasilju na društvenim mrežama, terorističkim aktivnostima putem računarskih mreža, te softverskim rješenjima za brže rješavanje slučajeva cyber kriminala.

-Cilj Konferencije je da javnost upoznamo sa cyber kriminalom, te sa digitalnom foreznikom. S obzirom da se radi o jednoj novoj oblasti cilj nam je da se potaknu i istraživanja i dalja edukacija u ovoj oblasti. –kazao je doc.dr. Hadžib Salkić sa Fakulteta informatičkih nauka, jedan od organizatora Konferencije.

Prema riječima Rusmira Prohana, glasnogovornika MUP SBK građani sve više prijavljuju slučajeve cyber kriminala, najčešće se radi o prevarama kod internet kupovine, kao što je dostava predmeta koji ne odgovaraju naručenoj i plaćenoj robi, a tu su objave neprimjerenih sadržaja na internetu, te hakiranja Fejsbuk profila.

Kako je kazao Zoran Živković  iz Društva za informacionu sigurnost Srbije slična situacija je u cijeloj regiji.

-Srbija i cijeli region kaskaju za ostatkom svijeta i u normativnom smislu  i u pravnom primjenjivom smislu za ostatkom razvijenih zemalja. Prosto na internetu smo svi ugroženi. – ističe Živković.

Postoje dva problema, a to su napadi na građane, njihove lične podatke i kartice i novac i drugi aspekt je ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

cyber-crime-(1)