Kako možemo zaštititi prirodu

Sada je i više nego važno biti ekološki svjestan i voditi računa o svim negativnim utjecajima koje čovjek čini na okolinu što ga okružuje. Briga za prirodu nikada nije bila od veće važnosti, a tome svjedoče i mnoge klimatske promjene.

Zimi umjesto da uživamo u čistom i hladnom zraku kuhamo se na ugodnih 15 °C, a ljeti umjesto da uživamo u pravim ljetnim temperaturama, veći dio godišnjeg provedemo obučeni u proljetne jakne.

Prvo što možete učiniti je da se uključite u neku od radionica koje organiziraju razne neprofitne i nevladine organizacije. Zahvaljujući tim radionicama naučit ćete malo više o solarnim kolektorima, kako se grijati cijelu godinu uz pomoć sunčeve energije itd. Spomenute radionice potrudit će se da vam ukažu na način življenja koji ne ugrožava prirodu oko nas.

Kako možemo zaštititi prirodu? Postoji nekoliko jednostavnih postupaka uz pomoć kojih možete napraviti puno, a potrebna je jaka volja i želja za promjenom. Svatko od nas ako promijeni svoje ponašanje može pomoći prirodi, što znači mnogo.

Prvo što možete učiniti je da izbjegavate vožnju automobilom ako ste u autu samo vi. Ako vam je posao daleko i auto je jedina opcija onda se pokušajte dogovoriti s kolegama koji žive blizu pa da svi zajedno putujete na posao. Bilo bi dobro kada bi redovito provjeravali gume na autu, jer se zbog mekanih troši više goriva.

Budite odgovorni kada je u pitanju odlaganje otpada. Ne miješajte plastiku, papir i ostali otpad. Pazite da ste sve odvojili i odložili u posebne kante. Prilikom kupovine izbjegavajte korištenje plastičnih vrećica, a radije se koristite platnenima koje možete iskoristiti po nekoliko puta.

Pazite kako trošite vodu i struju. Nastojte se umjesto kupanja tuširati, a dok perete zube nemojte dozvoliti da vam voda cijelo vrijeme teče. Potrebno je samo na kraju pustiti vodu iz česme kada morate isprati usta. Dok ste u stanu palite svjetlo samo tamo gdje se nalazite i koristite štedne sijalice.