EKO trikovi za praznike

Svaki čovjek bi morao voditi računa o okolišu kroz cijelu godinu pa tako i za blagdane. Zašto se ne bi veselili i ujedno bili korisni? Pomognite i vi prirodi malim i korisnim EKO trikovima. U razdoblju kada svi razmišljaju samo o darivanju pokažite kako i pokloni mogu biti primjer kako treba brinuti o okolišu.

 

Jeste li razmišljali o tome da sami napravite poklone za Božić? Tako je, pokažite svoju kreativnost i složite poklončić kojem će se veseliti vaši najdraži. Pokušajte se dogovoriti s članovima svoje obitelji i prijateljima da svi napravite male darove i tako izbjegnete nepotrebni stres.

Želite li biti originalni pokušajte se orijentirati na sve ekološke poklone, a dajte do znanja i svojim prijateljima da učine isto to. Darivanje ekoloških proizvoda samo daje do znanja svima ostalima koliko je važno voditi računa o zdravlju naše prirode.

Koliko vam se puta dogodilo da ste svake godine bacili papir za pakiranje jer vam više nije bio zanimljiv? Bilo bi najbolje kada bi jedan papir iskoristili nekoliko puta, pa i onaj koji ste vi dobili od nekog drugog. Budite pažljivi prilikom razmatanja poklona i iskoristite papir kako bi mogli zamotati poklon. Neka vaš cilj bude recikliranje ili kompostiranje.

Što je s božićnim čestitkama? Pokušajte jedne godine umjesto klasičnih čestitki poslati mali znak pažnje s kojim ćete toj osobi pokazati da mislite na nju. Ne bi bilo loše kada bi se možda odlučili za čestitku od recikliranog papira koju ste sami napravili ili možda za biljku u tegli.

Kakvo drvce imate? Je li pravo, odrezano, u tegli ili od PVC-a? Iako je PVC koristan jer kupnjom takvog božićnog drvca ne doprinosite rezanju drvca, oni opet nisu dobri jer u sebi sadrže olovo. Takvo drvce jednog dana mora završiti na otpadu, što nije dobro.

Pokušajte radije kupiti drvce posađeno u tegli koje ćete kasnije presaditi, a ako želite kupiti odrezano božićno drvce, onda bi bilo dobro pobrinuti se da to isto drvce završi na recikliranju. Vodite računa da i za vrijeme blagdana ekološka svjesnost bude na visokom nivou.